Francuska: Zabrana nošenja vela

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je kontroverzni zakon o zabrani nošenja vela koji potpuno pokriva lice i telo.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

17:30

Default images

Za predlog zakona je glasalo 336 poslanika, samo jedan parlamentarac je bio protiv, a socijalisti su odbili da glasaju, javio je AP.

Zakon će u septembru biti razmotren i u senatu, gde se takođe očekuje da bude usvojen.

Dokument predviđa novčanu kaznu od 150 evra za ženu koja je nosi, a do godinu dana zatvorske kazne i 30.000 evra za onog ko ženu primorava da je nosi, što se udvostručuje ako je u pitanju maloletnica.

Istraživanje francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazalo je da u toj zemlji, u kojoj živi više od pet miliona muslimana, manje od 2.000 žena nosi burku, a većina od njih svojom voljom.

Neke evropske zemlje, poput Belgije i Španije, već su usvojile slične zakone. U Francuskoj mnogi podržavaju ovaj zakon, ali brojni su i oni koji se protive.

Nevladina organizacija "Amnesti internešnel" nedavno je pozvala francuske parlamentarce da ne glasaju za potpunu zabranu nošenja burke jer bi to predstavljalo "kršenje slobode izražavanja i veroispovesti".

Parlamentarna skupština Saveta Evrope ocenila je da bi potpuna zabrana burke na javnim mestima osporila osnovno pravo ženama koje žele da pokriju lice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: