Subota, 10.07.2010.

09:37

Sletelo avion sa špijunima

Avion sa zatvorenicima deportovanim iz Rusije u sklopu špijunske razmene između SAD i Rusije, sleteo je na vašingtonski aerodrom „Dals“.

Izvor: Tanjug

Default images

"Boing 767-200" kompanije „Vižn erlajnz“ poleteo je iz Beča sa četiri Rusa koji su služili zatvorske kazne u svojoj zemlji zbog špijunaže u korist Zapada.

Rusija ih oslobodila u zamenu za 10 lica koja su deportovana iz SAD kao ruski agenti. Aerodrom „Dals“ nalazi se oko 30 kilometara od sedišta CIA, u Lengliju, na severu Virdžinije.

„Vižn elrajnz“ je avio-kompanija koja ima ugovor sa američkom vladom, čiji personal prevozi do Iraka i Avganistana.

Mediiji su javili da je 'boing' na putu za Vašington sleteo Britaniju, u vojnu vaznuhoplovnu bazu "Brajz Norton" u okrugu Oksfordšir. Nije poznato da li su neki od deportovanih Rusa ostali u Britaniji.

Kako je ranije objavljeno u Moskvi, u toj četvorci su bivši saradnik Spoljne obaveštajne službe Aleksandar Zaporoški, bivši saradnik Prve glavne uprave KGB S S S R-a Genadij Vasiljenko, nekadašnji saradnik Glavne obaveštajne uprave Generalštaba ruske vojske Sergej Skripalj i načelnik u Institutu za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka Igor Sutjagin.

Njihovo oslobađanje obezbeđeno je pomilovanjem koje im je dao predsednik Dmitriij Medvedev.

Američki mediji javljaju, pozivajući se na zvaničnike, da su dvojica njih - Skripalj i Sutjagin – ostali u Britaniji.

Mediji podsećaju i da je Zaporoški imao ključnu ulogu u raskrinkavanju ruskih špijuna Roberta Hansena i Oldriča Ejmsa. Zaporoški od 1997. sa porodicom živi u SAD, ali se 2001. vratio u Moskvu, gde je uhapšen i osuđen na 18 godina zatvora.

U SAD još niko zvanično nije potvrdio njihov identitet. Zvanični Vašington ne priznaje ni da se radi o špijunima, a kao razlog što je ta četvorka deo razmene, navedeni su "interes nacionalne bezbednosti" i "humanitarni obziri".

Prethodno je istim "boingom" u Beč dopremljeno 10 lica koja su u SAD uhapšena 27. juna pod optužbom da su radila za rusku vladu.

Sud je u četvrtak naložio deportaciju te grupe koju čine Vladimir i Lidija Gurjev, Mihail Kucik i Natalija Pereverzeva, Andrej Bezrukov i Jelena Vavilova, Ana Čepmen i Mihail Semenko, kao i Mihail Vasenkov i Viki Pelaez. Osim Pelalezove, koja je američki državljanin peruanskog porekla, svi ostali iz grupe su Rusi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: