Dačić: Akcija "Kraba" se nastavlja

Ivica Dačić kaže da se istražuje da li su još neke farmaceutske kuće umešane u podmićivanje lekara sa Instituta za onkologiju. Danas uhapšena još jedna osoba.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 01.07.2010.

14:56

Default images

Pripadnici SBPOK-a danas su uhapsili produkt-menadžerku farmaceutske kompanije "Astra" Anu Matović, izjavio je Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Matovićeva je osumnjičena da je izvršila krivicno delo primanje mita pomaganjem, naveo je ministar Dačić i napomenuo da joj je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Kako je navedeno u saopštenja MUP-a, Matovićeva je sačinjavala lažnu dokumentaciju na osnovu koje je isplaćivan novac doktorima Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije koji su juče uhapšeni i tako im pomogla u izvršenju krivičnog dela primanje mita.

Pripadnici SBPOK-a juče su uhapsili direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i još šest osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanje i davanje mita.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je i da su policije nekoliko stranih država kontaktirale kolege iz Srbije povodom istrage u farmaceutskim kućama, navodeći da se radi o međusobnoj razmeni podataka u vezi podmićivanja zdravstenih radnika.

Poslanica Nove Srbije Zlata Đerić, čije dete je 2006. godine lečeno na Institutu za onkologiju, kaže za B92 da ima dokaze koji govore u prilog tvrdnji da su lekari neprimereno koristili citostatike.

Ona kaže i da je spremna da se na suđenju pojavi kao svedok tužilaštva.

Povodom naslova i napisa u pojedinim medijima o ovom slučaju, Slobodan Savić, predsednik Etičkog odbora Srbije, kaže da je to neopravdano uznemiravanje javnosti jer je ceo slučaj u fazi istrage.

“Ukoliko nema dokazane krivice, nedozvoljivo je na bilo koji način blatiti neku instituciju koja ima dugogodišnju tradiciju u pružanju zdravstvene usluge pacijentima, i to onim najtežim pacijentima", rekao je on.

"Mislim da takav stav novinara i takav način pisanja o toj instituciji jednostavno nije primeren novinarskoj profesiji”, kazao je Savić.

Ukoliko sumnje budu dokazane, onda ovi lekari neće moći da se bave časnom lekarskom profesijom, zaključuju u Srpskom lekarskom društvu.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović kaže da svako ima pravo na pošteno suđenje i da je najvažnije da se utvrdi istina. Ona kaže da građani treba da budu oprezni oko upotrebe lekova van liste. A u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, povodom navedenih razloga za privođenje njihovih kolega smatraju da niko svojom funkcijom i položajem u zdravstvenom sistemu ne može biti izuzet od preispitivanja regularnosti svoga rada.

Svi zaposleni u Institutu, navedeno je u saopštenju, uložiće maksimalan napor da i dalje na najbolji mogući način svojim radom obezbede sve potrebne uslove za lečenje pacijenata u skladu sa važećim standardima i protokolima. Policija je juče uhapsila direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i još šest osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanja i davanja mita u iznosu od oko milion evra.

Agencija za lekove podržava istragu

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je da je iz medija upoznata sa aferom na Institutu za onkologiju i da će se uzdržati od komentara koji bi mogli da ometaju tok istrage, ali da će podržati nadležne u istrazi.

"Agencija će pružiti punu podršku nadležnim organima u prikupljanju informacija koje se tiču lekova i medicinskih sredstava", ističe se u saopštenju.

Nadležnosti Agencije se u ovom pogledu odnose na izdavanje dozvola za lekove odnosno upisivanje medicinskih sredstava u Registar medicinskih sredstava, kao i na kontrolu kvaliteta lekova i medicinskih sredstava, evidenciju prometa lekova i konačno, praćenje neželjenih reakcija na lekove i medicinska sredstva i odgovarajuće reagovanje na prijave neželjenih reakcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: