Svedočio o zločinima Arkana

Zaštićeni svedok optužbe JF-050 opisao je na suđenju Jovici Stanišiću u Hagu zločine koje je paravojna formacija Željka Ražnatovića – Arkana.

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2010.

20:32

Default images

Svedok je izjavio da je od 1995. do 1997. godine radio pod prisilom za Arkanovu dobrovoljačku gardu.

Svedok je izjavio da je u bazi Srpske dobrovoljačke garde u Erdutu 1995. video Ražnatovića kako puca u grudi jednom zarobljeniku i da je prisustvovao prebijanju i ubistvima zarobljenih nesrba koja su izvršili drugi pripradnici te paravojske.

Tadašnji načelnik Službe državne bezbednosti Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović zvani Frenki optuženi su za zločine nad nesrpskim civilima u istočnoj Slavoniji, Kninskoj krajini i BiH 1991-95. godine.

Prema optužnici, Ražnatovićevi "tigrovi" bili su pod kontrolom Stanišića i Simatovića, a počinili su zločine.

JF-050 koji je bosanski Hrvat, svedočio je da je od 1992. do 1995. godine bio u zarobljeništvu Vojske Republike Srpske u okolini Prnjavora.

U junu 1995. došao je Ražnatović sa svojim ljudima i odveo svedoka i druge zarobljenike koje je nazvao "dezerterima".

Svedok je ispričao da je zatim bio prisiljen da radi za Ražnatovićeve "tigrove" koji su operisali u okolini Mrkonjić Grada i Sanskog Mosta.

U oktobru 1995. Ražnatovićeva paravojska se povukla u svoju bazu u Erdutu u istočnoj Slavoniji, a sa njom i svedok.

Tokom boravka u toj bazi, do marta 1996. goine, JF-050 je, kako je rekao, video kako "tigrovi" prebijaju i ubijaju zarobljenike, a samog Ražnatovića kako puca u grudi jednom zarobljenom.

U martu 1996. godine svedoku je bilo naređeno da zakopa jedan bunar u okolini Erduta. Jedan od "tigrova" rekao mu je da je taj bunar "masovna grobnica" nesrba s područja Vukovara.

JF-050 je rekao da je postojala razlika između "tigrova" i "supertigrova", kao podgrupe Ražnatovićeve jedinice. "Supertigrovi" su bili veterani za koje nisu važila uobičajena pravila.

Zajedno sa pripadnicima SDG, svedok je u martu 1996. prešao u istočnoslavonsko selo Đeletovci, u bazu paravojne formacije "škorpioni".

"Tigrovi" su se, međutim, u aprilu 1996. vratili u Srbiju, a svedok je, kako je izjavio, bio prinuđen da do juna 1997. za njihov račun "pljačka" u Erdutu i radi "na imanjima koje je držao Ražnatović".

Imena nekih od pripadnika "tigrova", JF-050 je identifikovao na spisku zaposlenih u Službi državne bezbednosti Srbije od 1993. godine.

Iskaz na suđenju Stanišiću i Simatoviću, svedok će nastaviti u idućeg ponedeljka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: