Sreda, 23.06.2010.

09:32

Eko kese na kućnu adresu

U svim školama i vrtićima u beogradskoj opštini Savski venac postavljena su reciklažna zvona za odvajanje papira, plastike i metalne ambalaže.

Izvor: Danas

Default images

Savski venac prva je beogradska opština koja je počela sa sprovođenjem pilot projekta primarne selekcije i sakupljanja posebnih vrsta otpada.

Prezentacijom u vrtiću "Sveta Petka" započeta je akcija pod nazivom "Eko kesa - za čistiji Savski venac“ u okviru koje će građanima te opštine do 5. jula na kućnu adresu biti podeljene kese za prikupljanje sekundarnih vrsta otpada.

"Dobro je što u ovakve projekte uključujemo i decu, da već sa pet šest godina znaju pravilno da odlažu otpad i čuvaju životnu sredinu. Moramo da znamo da nije grad prljav zato što je nešto palo s neba, već zato što smo ga mi sami isprljali", rekao je gradonačelnik Dragan Đilas.

"U dobijene kese građani će moći da odlažu i papir i plastičnu i metalnu ambalažu, koju će određenim danima iznositi ispred svojih stambenih objekata, odakle će ih radnici Gradske čistoće odnositi jednom ili dva puta nedeljno, u intervalu od 18 do 21 sat. Uz sledeću uplatnicu Infostana građani će dobiti flajer sa detaljnim uputstvom i vremenom odnošenja otpada", rekao je direktor JKP Gradska čistoća Aleksandar Stamenković.

Ko ne bude dobio kese na kućnu adresu moći će da ih preuzme u svakoj mesnoj zajednici na Savskom vencu.

Prošle godine JKP Gradska čistoća započela je projekat primarne separacije, postavljanjem reciklažnih ostrva (kontejneri za papir, plastiku i metal).

Do sada je na teritoriji grada postavljeno 39 takvih kontejnera, a u planu je još 99. Na pogonu Otpad otvoreno je prvo reciklažno dvorište u Srbiji, kroz koje se godišnje preradi više od 3.400.000 kg papira i više od 550.000 kg pet-ambalaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: