Jeremić: Ključni odnosi u regionu

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao u Budvi da se Srbija zalaže za jačanje dobrosusedskih odnosa u regionu i za pridruživanje zapadnog Balkana EU.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

12:16

Default images

Na ministarskom sastanku Centralnoevropske inicijative, Jeremić je rekao da je Srbija odlučna na svom putu ka EU, što je glavni prioritet srpske vlade.

"Kao najveća zemlja na zapadnom Balkanu, spremni smo da odigramo ključnu ulogu u zajedničkim naporima sa ciljem da proces proširenja obuhvati i poslednji neintegrisani deo Evrope", rekao je Jeremić.

U cilju jačanja regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, dodao je on, Srbija podržava uspostavljanje međunarodne arbitraže u rešavanju pograničnog spora između Slovenije i Hrvatske i zalaže se za skoru viznu liberalizaciju za građane Bosne i Hercegovine i Albanije.

Jeremić je izrazio nadu da će, nakon jučerašnje odluke Saveta ministara EU kojom se odobrava početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU, u najskorije vreme u Evropskoj komisiji biti razmatrana i kandidatura za članstvo Srbije u Uniji.

"Učvršćivanje dobrosusedskih odnosa na zapadnom Balkanu je od ključne važnosti, a sastavni deo tog poduhvata je potpuno pomirenje u regionu", rekao je Jeremić i dodao da je većina učesnika iskazala veliku spremnost da odgovorno i iskreno posmatra događaje iz prošlosti.
Jeremić je naveo da je u tom smislu hrvatski predsednik Ivo Josipović, od kako je postao predsednik, preduzeo više inicijativa sa ciljem pomirenja među balkanskim narodima, a to su učinili i neki bosanski lideri.

Šef srpske diplomatije je takođe podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao obeležavanju desetogodišnjice masakra u Srebrenici i "u više navrata izrazio duboko žaljenje zbog politike koju je vodio Slobodan Milošević".

"Narodna skupština Srbije usvojila je krajem marta istorijsku deklaraciju o Srebrenici koja nedvosmisleno osuđuje ratni zločin koji se tamo dogodio. Tim dokumentom bez presedana i prvim takve vrste upućuje se saučešće i izražava žaljenje porodicama bosanskih žrtava, a istovremeno se pozivaju i druga zakonodnavna tela u regionu da slede taj primer", rekao je srpski ministar.

Šef srpske diplomatije je kazao da će Srbija nastaviti da ohrabruje prisustvo Prištine na međunarodnom nivou u određenim odgovarajućim prilikama kakav je bio sastanak na visokom nivou o zapadnom Balkanu koji je održan u Sarajevu.

"Ovaj sastanak nije takve vrste. Priština ovde nije prisutna jer Centralnoevropska inicijativa okuplja samo suverene države", rekao je srpski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: