Ombudsman pokreće postupak pred USS

Zaštitnik građana Saša Janković je najavio pokretanje postupka pred USS o ustavnosti Zakona o elektronskim komunikacijama.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

01:47

Default images

Skupštinski odbor je odbacio njegov amandman kojim bi se službama bezbednosti onemogućilo da, bez odluke suda, imaju uvid u komunikacije građana telefonom ili i-mejlom.

Janković je za B92 rekao da je još kada je pre nekoliko meseci kontrolisao rad BIA tražio da se ta okolnost otkloni i uskladi sa Ustavom, koji štiti privatnost i tajnost komunikacije.

Službama bezbednosti i ubuduće će, po svemu sudeći, biti omogućeno da bez odluke suda proveravaju s kim, kada i koliko građani razgovaraju, pošto nadležni skupštinski odbor nije prihvatio amandman zaštitnika građana na Predlog zakona o elektronskim komunikacijama.

Ombudsman Saša Janković ponavlja da je takva mogućnost suprotna Ustavu, koji svim građanima garantuje privatnost.

U izjavi za B92 Janković je rekao da se prilikom nedavne preventivne kontrolne posete Bezbednosno-informativnoj agenciji uverio da ta služba upravo tako postupa, ali ne samo ona već i VBA i policija. Još tada je, podseća, tražio da se to izmeni, a ne učvrsti, što se sada dešava.

"Ne samo da će oni to moći da rade u ovom momentu, već će se od momenta stupanja zakona na snagu, za sve građane, svi podaci o njihovim komunikacijama čuvati kod operatera godinu dana unazad, tako da će u bilo koje doba dana po odluci direktora BIA ili policije, ili onih koje oni ovlaste, za bilo koga od nas moći da se proveri kada, gde, koliko i šta smo sa nekim razgovarali i sve što iz tih podataka može da se izvuče, uključujući i lokaciju našeg kretanja", kaže on.

Janković kaže da posle svega nema mnogo prostora, osim da se povodom sporne odredbe obrati Ustavnom sudu.

"Ne bi trebalo da se dešava da se stav organa koji je nadležan da se stara o zaštiti ljudskih i manjinskih prava mora dokazivati pred drugim državnim organima“, kaže on.

Nakon odbijanja amandmana, oglasilo se Društvo sudija. Kako kaže predsednica te organizacije Dragana Boljević, naročito su im zasmetale netačne izjave pripadnika vladajuće koalicije da zaštitnik građana amandman nije podneo na pravi način.

"Time se zapravo pokušalo sprečiti da se poslanička grupa izjasni o predlogu ombudsmana ili ne. To je ponižavajuće i za instituciju ombudsmana, a ne govori ni u prilog ponašanja poslanika”, kaže ona.

Odbor za saobraćaj i veze prihvatio je drugi amandman Saše Jankovića na zakon o elektronskim komunikacijama, pa će se posle usvajanja, tako omogućiti da primenu zakona nadzire poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: