Uhapšen Miloš Simović

Beograd, Zagreb -- Policija potvrdila da je na granici sa Hrvatskom uhapšen Miloš Simović koji je upućen na odsluženje zatvorske kazne u požarevački zatvor Zabela.

Izvor: B92
Policijske fotografije Miloša Simovića posle hapšenja (Tanjug)
Policijske fotografije Miloša Simovića posle hapšenja (Tanjug)

Odbeglog člana Zemunskog klana Miloša Simovića rano jutros su uhapsili pripadnici pogranične policije, pošto je pokušao ilegalno da pređe srpsko-hrvatsku granicu kod Morovića.

Simović je identifikovan u Beogradu na osnovu izjave jer kod sebe nije imao dokumenta, saopštio je MUP.

Simović je danas prebačen u sedmi paviljon zatvora Zabela, gde će odslužiti zatvorsku kaznu od 30 godina zatvora za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića, odnosno 40 godina zatvora za više ubistava, potvrđeno je u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija.

Pošto je pucao u Sretka Kalinića sa kojim je bio u bekstvu punih sedam godina, Miloš Simović uputio se ka Srbiji. Prilikom hapšenja u pograničnim delu sa Hrvatskom kod sebe nije imao dokumenta, a s obzirom na to da je bežao kroz nepristupačan teren bio je vidno iscrpljen i teško prepoznatljiv.

Predstavljao se kao Miloš Simović, a kako saznajemo nije bio agresivan, niti naoružan, a kod sebe je imao mali ranac, lap top računar i bežični modem.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je Simovićevo hapšenje rezultat dobre saranje koju MUP Srbije ima sa Hrvatskom policijom.

"Već određeno vreme smo sa hrvatskim kolagama razmenjivali informacije o mogućem boravku pripadnika zemunskog klana na teritoriji Hrvatske", rekao je Dačić.

Portparol MUP-a Hrvatske Krunoslav Borovec rekao je da će protiv Simovića u Hrvatskoj biti podnesena krivična prijava zbog pokušaja ubistva Sretka Kalinića.

Borovec je rekao da je Hrvatska primila od Interpola zahtev za hapšenje i izručenje Sretka Kalinića koji je prosleđen Ministarstvu pravde.

“Da li će se njegov status promeniti u status uhapšene osobe zavisi od odluke suda koji će odlučivati o zahtevu o njegovom izručenju. Naš Interpol je primio taj zahtev i moguće je da mu bude određen ekstradicioni pritvor i u tom smislu će se smatrati kao osoba lišena slobode“, objasnio je Borovec.

A kakva je dalja sudbina Sretka Kalinića, gde, kada i kako će mu biti suđeno za zločine koje se tereti, odnosno gde će izdržavati kaznu za krvična dela za koja je već u Srbiji osuđen, možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Kalinić i Simović su u bekstvu od atentata počinjenog u martu 2003. godine, a sudilo im se u odsustvu, pri čemu im je presuđeno po 30 godina zatvora zbog ubistva premijera, kao i 40 godina zbog više ubistava i otmica.

Od 2003. u bekstvu su i Vladimir Milosavljević Budala, Milan Jurišić Jure i Ninoslav Konstantinović, takođe osuđeni za ubistvo premijera Đinđića.

Nenad Milić, zamenik nekadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, kaže da su postojale jasne indicije da su pre ubistva premijera “zemunci” bili u komunikaciji sa raznim srpskim političarima ali navodi da to sada nije slučaj i da odbegli pripadnici klana nemaju podršku oficijelnih institutucija.

"Apsolutno sam siguran da ne postoji. Oni su za kriminalistički milje dobra i jeftina radna snaga. Dobrodošli su jer su jeftini", ocenio je Milić, gostujući u emisiji “Kažiprst” RTV B92.

Milić kaže da je u skrivanju najteži nedostatak komunikacije i ponovno činjenje krivičnih dela i da je to bilo presudno i u slučaju hapšenja Kalinića i Simovića.

Novinar Saša Leković kaže da je Simović napravio grešku prilikom pokušaja bekstva iz Hrvatske, jer nije logično da beži tamo gde ga očekuju.

"U svakom slučaju kada ste u situaciji u kakvoj je bio on i kada bežite u zemlju iz koje ste pobegli zapravo gde ste osuđeni, to po informacijama koje im pokazuje viskok stupanj panike. Očito da se on više nije osećao siguran u Hrvatskoj i bežao je natrag i to se pokazalo kao najgore moguće", smatra Leković.

Leković kaže da je hapšenje rezultat slučajnosti i da je pitanje kada bi Sretko Kalinić bio uhapšen da nije ranjen i da u želji da preživi nije otkrio svoj identitet.

Sagovornici B92 se slažu da je, iako su poslednja hapšenja rezultat slučajnosti, napredak u saradnji srpske i hrvatske policije očigledan.

Hrvatski mediji navode da su Kalinić i Simović živeli u stanovima u naselju Lanište gde su izlazili po lokalnim kafićima.

U jednom stanu, prema informacijama policije, bio je i Cvetko Simić, nedavno ubijeni pripadnik beogradskog narko miljea čiji su delovi tela, bez glave za kojom se još traga, početkom marta otkriveni u Jarunskom jezeru.

Sretka Kalinića čuvaju policajci u bolnici “Sestara milosrdnica” i tek treba da se ustanovi ko iz Hrvatskog kriminalnog miljea Kaliniću i Simoviću pružao logistiku i od kada su oni boravili u Hrvatskoj.

Temom odbeglih pripadnika Zemunskog klana baviće se vanredni “Insajder” koji će na TV B92 biti emitovan u ponedeljak.

Dragišić: SRB i HR prevazišli podele

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić je za B92 ocenio je da je hapšenje Simovića dobra vest, koja pokazuje da su državni organi i policije dve države prevazišle podele.

"Te organizovane kriminalne grupe koje funkcionišu u regionu jugoistočne Evrope predstavljaju zajednički problem ne samo za Srbiju i Hrvatsku, već i za ostale države u regionu", rekao je profesor Dragišić.

On je dodao da "ovo što se dogodilo u Zagrebu poslednjih dana, od ranjavanja Sretka Kalinića, njegovog hapšenja i poslednjeg hapšenja Miloša Simovića pokazuje da je tačno ono na šta su upozoravali svi ljudi koji prate stanje organizovanog kriminala u regionu, a to je da u regionu organizovani kriminal funkcioniše kao jedna organizacija i da postoje odlične veze između kriminalaca".

"To pokazuje i slučaj ubistva novinara Ive Pukanića gde je jedna regionalna kriminalna grupa praktično izvršila to ubistvo, prema onome što sad znamo, a i činjenica je da su se najtraženiji kriminalci Srbije skrivali u Hrvatskoj", objasnio je Dragišić.

Kriminalci se tamo nisu mogli skrivati bez adekvatne logističe podrške, upozorio je Dragišić i rekao da "kada kriminalci dobro sarađuju, to je svakako razlog da i države sarađuju, bez obzira na političke razlike, na neka otvorena pitanja".

"Ovo su stvari koje su od životne važnosti za svaku državu. Ovo pokazuje da i sama izjava direktora naše policije Veljovića da su nekakve operativne informacije o kretanju ovih kriminalaca razmenjene između srpske i hrvatske policije ukazuju na to da se tu postiže jedan mnogo značajniji i viši nivo saradnje, što svakako može buditi optimizam da će se na kraju sa tim najopasnijim oblicima organizovanog kriminala u regionu izaći na kraj", zaključio je profesor Zoran Dragišić.

Info

strana 1 od 43549 idi na stranu