Jelašić: Povećan javni dug Srbije

Javni dug u Srbiji povećan je za šest odsto bruto društvenog proizvoda što bi moglo da ugrozi privrednu aktivnost, kaže guverner Radovan Jelašić.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2010.

22:49

Default images

On je na godišnjem regionalnom Samitu guvernera i ministara finansija u Bečićima rekao da će Srbija povući novac iz poslednje odobrene tranše kredita MMF-a.

Na kraju prošle godine javni dug Srbije bio je niži nego u prva četiri meseca 2010. Srbija se do kraja aprila zadužila na domaćem i stranom tržišu oko 10,39 milijardi, a u 2009. 9,84 milijadi evra.

Na samitu u Bečićima Radovan Jelašić je objasnio da je Srbija značajno povećala svoj javni dug i da se postavlja pitanje da da li ćemo moći da održimo nivo privredne aktivnosti.

Da bi se održala privredna aktivnost, guverner kaže da će Srbija kao i sve evropske zemlja morati da učini određena prilagođavanja.

"Jedan deo prilagođavanja će ići preko monetarene politike. Srbija to radi između ostalog i zbog toga je došlo do slabljenja dinara za nekih 35 odsto u poslednje dve godine. Ako pak zemlja nema tu mogućnost da se prilagodi preko kursa, onda ima još veći pritisak da se prilagodi putem fiskalne politike. Srbija ima dogovor sa Međunarodnim monetranim fondom, što je svakako veliki plus", kaže on.

Jelašić kaže da ćemo ipak povući određen deo novca od kredita MMF-a, ali ne i ceo iznos, jer još nije potrošen sav novac koji je prethodno dobijen.

"Nezavisno od toga što možemo da povučemo značajna sredstva, oko 400 miliona evra, mi ćemo najverovatnije povući svega 70 ili 80 miliona", rekao je on.

Ipak, glavno pitanje koje brine i građane je pitanje kursa, za koji guverner kaže da je slika i prilika srpske privrede.

Upravo bi poštovanje dogovra sa MMF-om koji se odnosi na smanjene javne administracije, izmene penzionog osiguranja i fiskalnoj odgovornosti po njegovom mišljenju trebalo da doprinese jačem i stabilnijem kursu. Jedan korak ka tom cilju već je postigunt.

Srbija bi ovih dana trebalo da dobije zakon o fiskalnoj odgovornosti. Kako je u Bečićima izjavila ministarka finasija Diana Dragutinović, nov zakon će omogućiti manji deficit u budžetu i jasne fiskalne instrumente koji će se koristiti po tačno utvrđenim pravilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: