Reakcija: Veze novca i politike

Korupcija i neadekvatna kontrola omogućili su mnogima koji su se bavili kriminalnim poslovima da operu novac pre svega kroz privatizaciju i kupovinu nekretnina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2010.

00:15

Default images

Zvanične informacije da je Darko Šarić neometano godinama kupovao sve što je hteo potvrdile su ono o čemu se godinama nagađalo: da nikakva kontrola porekla novca kojim se ulazi u privatizaciju jednostavno ne postoji. U emisiji "Reakcija", koja je na programu večeras u 21, istražujemo veze ovog sumnjivog novca i sveta politike.

Prema saznanjima "Reakcije", u ovom trenutku istraga je usmerena tek na nekoliko preduzeća za koja se sumnja da su u faktičkom posedu Darka Šarića, iako se pretpostavlja da postoji više od 15 takvih firmi.

Zašto su nadležne institucije u Srbiji godinama unazad dozvoljavale da se novac stečen prodajom droge opere kupovinom preduzeća, zemlje i druge imovine?

"Kada imamo bilo kakve indicije da postoji sumnja u neku takvu vrstu neregularnosti, mi se obraćamo drugim nadležnim institucijama, a tu pre svega mislim na MUP, Tužilaštvo, Upravu za sprečavanje pranja novca“, kaže direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

"Postoji tu jedan dvosmerni odnos, znači mi imamo jako dobru saradnju i sa njima i sa drugim državnim organima, međutim ne može se to samo kažem gledati kroz prizmu dve ili tri Agencije odnosno državnih organa, već se mora gledati sistemski. Svi su bitni počev od građana, preko obveznika, tužilaštva sudova, MUP-a“, smatra direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić.

Izvor "Reakcije" navodi i da se, prema policijskim saznanjima, broj povezanih lica preko kojih je Šarić prao novac kreće između 200, pa do čak 400, a među njima su političari, tajkuni, policajci.

Činjenica je da su postojali određeni dokumenti da su postojale sumnje ili informacije da takva kriminalna grupa postoji. Mislim da će to biti najinteresantniji deo istrage da se utvrdi da li je neko štitio ta lica iz prethodnih vlada uključujući sve službe“, kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Naš izvor kaže da je istraga za sada fokusirana na Mitrosrem iz Sremske Mitrovice, poljoprivredno preduzeće Jedinstvo iz Gajdobre, Mladi borac, ugostiteljska preduzeća Palić, Vojvodina i Putnik.

U emisiji "Reakcija", koja je na programu večeras u 21 videćete i dokumentaciju o sumnjivim novčanim transakcijama u fabrici IKL, do koje je ekskluzivno došla naša ekipa, a koje otvaraju sumnju da je novac iz tog preduzeća izvučen i prebačen na račune drugih firmi za koje se pretpostavlja da pripadaju Darku Šariću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: