U Parizu dovoljan i jedan ambasador

Za razliku od Srbije, gotovo trećinu članica Uneska u toj organizaciji predstavljaju ambasadori tih država u Francuskoj.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

17:08

Default images

Dok Ministarstvo inostranih poslova Srbije ne saopšti konačnu odluku o iznajmljivanju stana za ambasadorku u Unesku, B92 je posetio ovu organizaciju. Od 193 zemlje članice Uneska, 62 zemlje u Unesku predstavljaju ambasadori tih zemalja u Francuskoj. Tako su i ambasadori zemalja u okruženju - Albanije, Bosne, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije - istovremeno i ambasadori u Unesku.

Između vojno-memorijalnog kompleksa “Invalidi” u kojem je sahranjen Napoleon i zgrade Organizacije Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu (Unesko), u jednom od elitinijih delova Pariza, nalazi se i sporni stan koji je Ministrastvo spoljnih poslova iznajmilo za ambasadorku Srbije pri Unesku.

B92 posetio je Unesko kako bi istražio kakva je procedura kada je u pitanju smeštaj ostalih ambasadora zemalja članica.

Direktor kancelarije Uneska za odnose s javnošću, Nino Munjoz Gomez, kaže da mnoge zemlje pri Unesku predstavljaju ambasadori tih država u Parizu.

”Imamo diplomate koji svoju dužnost obavljaju isključivo pri Unesku, a imamo i diplomate koji obavljaju istovremeno funkciju ambasadori u Francuskoj i funkciju stalnog ambasadora pri Unesku, ali to je izbor koji vrše zemlje-članice organizacije”, navodi on.

“Unesko delegacijama o njihovom trošku nudi mesto za sastanke, prostor za kulturne manifestacije, administrativne i radne prostorije", kaže Nino Munjoz Gomez.

Ambasador Srbije u Francuskoj je Dušan Bataković, poznati istoričar, koji je objavio i knjigu o Kosovu i manastirima koji su oštećeni 17. marta.

Rezidencija u kojoj živi i organizuje prijeme nalazi se odmah pored Ajfelove kule. Ova palata od neprocenjive vrednosti u vlasništvu je Srbije, pošto je kupljena i isplaćena u prvoj polovini prošlog veka.

Stan namenjen ambasadorki Srbije u Unesku nalazi se u skupljem delu Pariza, a prema rečima direktora agencije za nekretnine “Vindsdor”, Vensana Gizea, kirija koja se plaća nije neočekivana za taj deo grada.

“To je dobar budžet, ali nije izvanredan za ovaj kvart. Dešava nam se da imamo potražnju za stanovima od 10 do 12 000 evra mesečno, ali za tu sumu već imamo manju ponudu”, kaže on.

Najveći uspeh u radi pri Unesku imao je prethodni ambasador, Dragoljub Najman, kom država nije plaćala ni stan, ni platu, jer je živeo od penzije Ujedinjenih nacija, a zahvaljujući kom su se srpski spomenici kulture na Kosovu našli na spisku pod zaštitom Uneska, podseća član Komisije za saradnju sa Uneskom Jovan Ćirilov.

“To je bila velika, velika bitka koju je vodio čovek koji je imao mnogo autoriteta u Unesku, a to je Dragoljub Najman, on je onaj građanin Srbije koji se bio najviše popeo u hijerarhiji Uneska, pošto je bio zamenik direktora jednog trenutka”, navodi Ćirilov.

To je jedno mesto koje je od velikog značaja i koje treba da ima utabane staze i tu treba da bude čovek koji će znati da se bori i ja mislim da je Zorica Tomić vrlo, što se toga tiče, borbena.

Posao ambasadora pri Unesku je da lobira da se na listi svetske kulturne baštine nađu spomenici zemlje koju predstavlja, odnosno da obezbedi podršku i dovoljan broj glasova ambasadora kojih u Unesku ima 193.

Gotovo jednu trećinu članica, odnosno 62 zemlje, u Unesku predstavljaju ambasadori tih zemlja u Francuskoj, među kojima su i ambasadori Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: