Jeremić:Zakup u Parizu po propisima

Stan u Parizu koji za potrebe ambasadora pri UNESKO-u Srbija plaća čak 7.000 mesečno iznajmljen je na osnovu jednoglasne odluke Vlade Srbije, kaže Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2010.

20:31

Default images

Gostujući u vestima B92, šef diplomatije Srbije naveo je da je ceo postupak oko iznajmljivanja stana vodila posebna komisija Ministarstva na čijem je čelu i da nije postajao način da se za potrebe ambasadora pri Unesko-u koristi rezidencija ambasadora u Francuskoj.

Ministar Jeremić kaže da je svestan da je 7.000 evra zvuči kao ogromna cifra za građamne Srbije, ali je izbegao direktno da odgovori na pitanje da li je moglo jeftinije.

B92: Ko je izabrao stan Zorici Tomić i zašto on mora da košta baš 7.000 evra?

Vuk Jeremić: Pre svega želim da kažem da se ne radi o stanu Zorice Tomić već se radi o službenoj rezidenciji ambasadora Srbije pri UNESKO-u, koja je jedan od najvažnijih organizacija UN-a u okviru koje vodimo tešku diplomatsku borbu, konkretno u okviru UNESKO-a za očuvanje našeg nasleđa na Kosovu. Konkretno, rezidencija je mesto u kome ambasador ne samo stanuje već obavlja i veliki broj diplomatskih funkcija koje su sastavni deo tog posla....

B92: Zar to ne može u ambasadi Srbije ili u rezidenciji?

Vuk Jeremić: U amabsadi Srbije se takve stvari ne obavljaju, postoje rezidencije. Postoji rezidencija ambasadora u Francuskoji ali u njoj ne mogu da se prave zvanične funkcije pri UNESKO-u. To su dve strogo razdvojene organizacije i u diplomatskom smislu nije moguće vršiti jednu funckiju u drugoj. Ali ono što hoću da kažem je da zaista smatram da je neprimereno i nekorektno govoriti o Zorici Tomić ovom kontekstu.

B92: Ali mi ne govorimo o Zorici Tomić ovde, već što se njen stan, koji ona iznajmljuje, tamo košta 7.000 evra?

B92: Ako dozvolite, slušao sam vaš prilog i govorili ste o tome iznajmljen stan Zorici Tomić. To ste govorili u vašem prilog. Tomićeva je osoba vrhunskog integriteta i sa svim kvalifikacijama da obavlja ovaj posao. Ona je jedan od najboljih amabsadora Srbije na svetu, po mnogim i najbolja.

B92: Niko nije dovodio u pitanje njen kredibilitet.

Vuk Jeremić: Ono što hoću da kažem je da je po sredi službena rezidencija ambsadora pri UNESKO - koja ima svoju funkciju, ona nije samo u funkciji stanovanja već i jedan čitav niz složenih funkcija koje zahtevaju adekvatan prostor . Inače, taj prostor je izabran u skladu s propisima I zakonom i komisijski od strane MSP-a i u potpunosti je poštovana procedura i ta transakcija je učinjena u okviru budžetom predviđene stavke.

Vuk Jremić: Mislim da nema nikakvog prostra za kontraverzu, meni je potpuno jasno da ova cifra zvuči visoko, ali ono u šta mogu da vas uverim je da ogromna većina zemalja na svetu, koji imaju daleko manji problem i daleko manju potrebu za ovakvim diplomatskim anagažovanjem pri Unesko-u, imaju daleko veće i luksuznije rezidencije za svoje ambasadore pri toj organizaciji.

B92: Ali mi smo jedna siromašna zemlja.

Vuk Jeremić: Ja verujem da najmanje četiri petine zemalja na svetu ima veću rezidenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: