Putin kritikovao svoju stranku

Ruski premijer Vladimir Putin oštro je kritikovao svoju stranku Jedinstvenu Rusiju, optuživši je da je "zemlju napajala praznim obećanjima".

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

19:48

Default images

Putin je Glavnom odboru stranke rekao da mora da ponudi delotvorne načine za rešavanje problema i da se ne boji da prizna i ispravi greške.

"Ne možete ođednom sve obećavati svima. Ne možete da se pretvorite u gospodina Obećavaoca koji obećava stvari da bi došao na vlast, a posle ista obećanja ne ispunjava", rekao je Putin liderima Jedinstvene Rusije, sa kojima se sastao u svojoj rezidenciji Novo-Ogarjevo nadomak Moskve.

Putinova kritika usledila je posle velikih antivladinih protesta u Kalinjingradu, održanih 30. januara.

U protestu, za koji AP kaže da je najveći u poslednjih nekoliko godina, učestvovalo je 10.000 ljudi, koji su demonstrirali protiv poreske politike Kremlja. Oni su tada poručili da će vlasti morati da računaju na njihov otpor, ako odluče da povećaju poreske stope.

Jedinstvena Rusija kontroliše federalni parlament, kao i lokalne skupštine, i služi kao baza Putinove vlasti, koji iako jeste njen predsednik, nije njen član.

"Jasno je i ispravno da građani imaju pritužbe. Dobro organizovana vlada uvek je u mogućnosti da reši svaki problem, dok nedostatak takvog autoriteta vodi u anarhiju", poručio je Putin liderima vladajuće stranke i dodao da je "direktan kontakt sa građanima apsolutno neophodan".

Međutim, ni on, ali ni ijedan drugi lider Jedinstvene Rusije nisu danas javno komentarisali proteste u Kalinjingradu.

Dan posle demonstracija u Kalinjingradu, usledili su protesti u Moskvi na kojima se okupilo nekoliko stotina ljudi, i slične demonstracije u Sankt Peterburgu i još nekoliko gradova.

U martu u nekoliko ruskih regiona treba da budu održani lokalni izbori, a vlada je, zabrinuta zbog tekućih događaja, poslala u baltičku enklavu Kalinjingrada neke od svojih najviših zvaničnika da "ispitaju situaciju".

Većina najviših federalnih i regionalnih zvaničnika članovi su Jedinstvene Rusije, a opozicija je vladajuću partiju optužila da je iskoristila svoj uticaj za izvođenje prevara na regionalnim izborima u oktobru.

Nezavisni izborni posmatrači i opozicione partije, uključujući i komuniste, protestovali su zbog, kako su rekli, masovnih izbornih povreda, navodeći kao dokaz višestruko glasanje birača i punjenje glasačkih kutija.

Putinov naslednik na predsedničkom mestu, Dmitrij Medvedev, rekao je Jedinstvenoj Rusiji u novembru prošle godine da će pokušati da stane na put manipulacijama na izborima i "naučiti je da vlada pravično".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: