Espanja:Neizvestan datum aplikacije

Datum prosleđivanja aplikacije Srbije za status kandidata Savetu ministara EU je neizvestan, izjavio je ambasador Španije u Srbiji, Injigo de Palacio Espanja.

Izvor: FoNet, Veèernje novosti

Utorak, 26.01.2010.

00:33

Default images

"Sastanak EU – Srbija biće politički dijalog, a ne formalni sastanak i teško mi je da kažem hoće li biti zaključka o datumu stavljanja aplikacije Srbije pred Savet ministara", rekao je Espanja za "Novosti" i dodao da Predsedništvo ima obavezu da se konsultuje sa svim zemljama, uključujući i one koje predlažu da se ovo pitanje razmatra u kasnijoj fazi.

"Tu su i dalji koraci - pripremanje i slanje upitnika, odgovaranje na njega, ocena odgovora. Reč je o skoro tehničkom pitanju", rekao je Espanja.

On je podsetio da je španski minister obećao da će raditi sve što je u njegovoj moći da promoviše brz tretman aplikacije Srbije.

"Ako u junu bude ocenjeno da postoji puna posvećenost pronalaženju Hadžića i Mladića, zašto bismo stopirali evropsku perspektivu Srbije? Nadamo se da će 27 članica EU u junu moći da se dogovori", rekao je Espanja.

Na pitanje kakav odgovor očekuje od Međunarodnog suda pravde o pitanju Kosova, Espanja je rekao da ne veruje da je unilateralna deklaracija o nezavisnosti Kosova kompatibilna sa međunarodnim pravom.

"Jasno je da nije u skladu sa srpskim Ustavom, a ni sa Rezolucijom 1244", rekao je on.

"Pažljivo sam pratio usmenu raspravu i mislim da će za Sud biti vrlo teško da jasno kaže da je deklaracija legalna", ocenio je Espanja.

"Pretpostavljam da će u interesu Prištine biti da jednog dana bude punopravan član međunarodne zajednice. To sada nije, što je objektivan problem, a bez dogovora sa Beogradom, to se neće ni desiti", ocenio je ambasador Španije i zaključio da u evropskoj perspektivi regiona problem Kosova jednog dana mora da se reši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: