Izbor patrijarha 22. januara

Novi patrijarh biće biran na izbornom Saboru, koji počinje 22. janura, i to je definitivno, kaže episkop dalmatinski Fotije.

Izvor: FoNet, Blic

Utorak, 05.01.2010.

09:06

Default images

“Svi episkopi, nas 45, koliko ima SPC, biće pozvani i prisustvovaće izbornom Saboru. Ukoliko neki arhijerej ne može da dođe, svoj glas poveriće jednom od vladika”, objasnio je Fotije za "Blic".

Procedura nalaže da sabor počne po važećoj proceduri, a to je trojna kandidatura. Od tri kandidata jedan se bira žrebom, navodi Fotije i ističe da do izmene ustava može doći jedino ako na taj trojni način ne bude mogao biti izabran patrijarh.

“To se može dogoditi ukoliko nijedan kandidat ne dobije dovoljan broj glasova, jer jedan kandidat mora da ima 50 odsto, plus jedan glas da bi ušao u trojnu kandidaturu. Hipotetički, ako nema tri kandidata sa dovoljnim brojem glasova, mora se pristupiti drugom načinu, koji definiše Sabor”, kaže vladika Fotije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: