Utorak, 29.12.2009.

19:25

Iranski predsednik osuđuje proteste

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad izjavio je da su antivladini protesti održani pre dva dana bili "odvratna maskarada podržana spolja", javlja Irna.

Izvor: Tanjug

Default images

"Iranski narod video je mnogo takvih maskarada. Cionisti (Izrael) i Amerikanci su naredili tu maskaradu", rekao je Ahmadinežad iranskoj agenciji, preneo je Rojters. Danas je izašlo na ulice na desetine hiljada Iranaca da bi izrazili podršku svojoj vladi i tražili kažnjavanje opozicionih lidera za podsticanje nemira, javili su iranski državni mediji.

Istovrmeno, iranska opozicija pozvala je vlast da se izvini narodu što je u protestu u nedelju ubijeno osam demostranata, prenela je britanska agencija.

Iranski zvaničnici su potvrdili da je u sukobima tokom protesta ubijeno osam demostranata, navodeći da su sledbenici opozicionih lidera Mirhoseina Musavija iskoristili slavljenje verskog praznika Ašure za pokretanje novih antivladinih demostracija, ali i da je u tim sukobima povredjeno na desetine pripadnika iranskih bezbednosnih snaga.

Agencije izveštavaju da je u protestima pre dva dana ubijeno najmanje 15 osoba u sukobima policije i demostranata. Najmanje 20 pripadnika opozicije je uhapšeno od nedelje, medju kojima i dobitnica Nobelove nagrade za mir Nušin Ebadi, bivši ministar inostranih poslova Irana Ibrahim Jazdi i borac za ljudska prava Emadedin Bagi, navodi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: