Žalba Strazburu zbog minareta

Evropskom sudu za ljudska prava podneta je žalba na odluku usvojenu na referendumu u Švajcarskoj kojom se zabranjuje izgradnja minareta u toj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

13:48

Default images

Žalbu je podneo bivši portparol ženevske džamije, najveće u Švajcarskoj, Hafid Uardiri, musliman rođen u Alžiru sa francuskim državljanstvom koji više od 30 godina živi u Švajcarskoj, javljaju svetski mediji pozivajući se na izjavu njegovog advokata Pjera de Prea.

Uardiri navodi u žalbi da zabrana izgradnje minareta nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Referendum o zabrani izgradnje minareta u Švajcarskoj održan je 29. novembra. Više od 57,5 odsto Švajcaraca i građani u 22 od 26 kantona u toj zemlji glasali su za zabranu.

Inicijativa za referendum potekla je od najveće parlamentarne stranke, desničarske Narodne stranke (SVP).

Federalna vlada i parlament su savetovali građanima da ne glasaju za zabranu, upozoravajući ih da će to ugroziti slobodu veroispovesti i ljudska prava i da bi moglo da podstakne na ekstremizam.

U Švajcarskoj, koja ima 7,7 miliona stanovnika, živi oko 400.000 muslimana koji većinom potiču iz Bosne i Hercegovine, Turske i sa Kosova. Trenutno postoje samo četiri minareta u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: