Mlake reakcije klubova na uvrede

Uprave sportskih klubova bez odnosa prema sinoćnjem pogrdnom skandiranju navijača kome su se pridružili i košarkaši Partizana.

Izvor: B92

Petak, 11.12.2009.

17:15

Default images

Deklarativne osude predstavnika vlasti i mlak stav Uprave KK Partizan, prve su rekacije na skandiranje igrača i navijača, kojim su, po završetku utakmice Partizana i Efesa, još jednom prozivali državne vlasti i na najvulgarniji način vređali autorku "Insajdera" i RTV B92.

U Upravi Partizana ponašanje igrača i navijača pravdaju velikim podvigom ekipe, a analitičari ocenjuju da će se takav scenario ponavljati sve dok najviše instance klubova zbog toga ne budu oštro reagovale.

Košarkaši Partizana po završetku sinoćne utakmice sa Efesom, pridružili su se na najvulgarniji način navijačima tog kluba, skandirajući najpogrdnije uvrede državi, sudovima, autorki “Insajdera” i kući B92. Sve se to moglo pratiti u direktnom prenosu na RTS-u.

Ministarstvo sporta osudilo je takvo ponašanje. Državnom sekretaru Slaviši Zlatanoviću, međutim, ne preostaje ništa drugo, osim da se nada da će izmenjeni Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim terenima dati rezultate, koje, kako je rekao, očekuje za nekoliko godina.

“Nedopustivo je da se na taj način vređa dostojanstvo jednog novinara i novinarstva uopšte. Usvojeni su određeni pravilnici. Ja se nadam da će vrlo brzo u skupštinsku proceduru ući dopuna zakona o borbi protiv nasilja”, očekuje Zlatanović.

“Kazne su pooštrene. Ja se nadam da će i sudovi i tužilaštvo vrednije i bolje raditi na procesuiranju tih dela i da ćemo za godinu-dve imati mnogo drugačiju sliku na sportskim manifestacijama i utakmicama”, kaže on. U upravi Partizana danas nismo uspeli da dobijemo nikakav komentar. Funkcioner DSS-a i potpredsednik kluba Andreja Mladenović najpre je pristao na razgovor sa B92, ali je nakon konsultacija u Upravi rekao da nema šta da doda posle izjave Predraga Danilovića.

Danilović je noćas ponašanje igrača i navijača opravdao euforijom zbog velike pobede njegovih košarkaša.

Bliskost Danilovića sa navijačima nije sporna i o njoj svedoči i zajednička fotografija sa pripadnicima Partizanove navijačke grupe “Alkatraz”, protiv čijih pripadnika je policija podnela nekoliko desetina prijava za najteža krivična dela, a o čemu je “Insajder” izveštavao.

Danilović tako nije jasno osudio sinoćnje ponašanje igrača i navijača, ali je izneo načelan stav - da je lično protiv vređanja na utakmicama.

Stavovi kakve iznosi Danilović, za novinara “Vremena” Slobodana Georgijeva jedan su od osnovnih razloga što se već više od decenije na sportskim terenima u Srbiji ponavljaju isti scenariji.

Georgijev podseća da se nešto nalik pravoj reakciji uprave kluba do sada dogodilo samo jednom.

“To je bio Svetislav Pešić prošle godine, dok je bio trener Zvezde, kada je zapravo rekao da to nisu navijači i da to nije navijanje, da bi savezi, uprave klubova trebalo to jasno da kažu”, podseća on.

“Međutim taj odgovor nikada nije stigao, jer mislim da se uvek čeka da neko drugi reši stvari. Ako vi nekoga vređate, pozivate na neke mnogo gore stvari, onda bi morali da kažu da to nije u redu. Ovo je sad pitanje za ljude koji sede u upravi. Da odgovore i kažu šta će preduzeti”, kaže Georgijev.

Inače, prema najavama nadležnih, nasilje na sportskim manifestacijama biće mnogo oštrije kažnjavano po usvajanju izmena Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima u Skupštini Srbije.

Izazivače nasilja i nereda očekuju zatvorske i novčane kazne, koje su u pojedinim slučajevima povećane i do deset puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: