Provokacije neonacista u Pragu

Više od 300 neonacista pokušali su da naruše proslavu 20. godišnjice "plišane revolucije" u Pragu, ali ih je policija rasturila.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

18:08

Default images

Pražani su planirali da prošetaju istom onom trasom kao studenti u dozvoljenom ali potom brutalno rasturenom maršu 17. novembra 1989. godine, što je obeležilo početak "plišane revolucije" od pre dve decenije.

Predstavnici gradskih vlasti neprijavljene neonacističke demonstracije odmah su rasturili, a besni neonacisti sa liderom Radničke stranke Tomašom Vandasom na čelu uputili su se preko Vltave u četvrt ispod Hradčana, uzvikujući "Ništa drugo do narod".

Iako pod jakom policijskom pratnjom, besni što ih sprečavaju da napadnu grupu od pedesetak anarhista sa transparentima "17. novembar ne pripada nacistima" ili "Smrt fašizmu", neonacisti su uspeli da iskale svoj gnev i na nekoliko prolaznika na Mostu legija i podele par udaraca, javljaju reporteri čeških medija s mesta događaja.

Policija je zbog tih napada uhapsila 11 neonacista.

Neonacisti su pokušali da se preko mosta vrate do Narodnog pozorišta, ali pošto im je put pregradio policijski kordon, rasturili su se u manje grupice po gradu.

Upravo zbog pretnji neonacista još od pre nekoliko nedelja da će učiniti sve da Pražanima ometu proslavu 20. godišnjice "plišane revolucije", na ulicama Praga trenutno je 1.000 policajaca uključujući i specijalce u punoj opremi za razbijanje demonstracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: