Atina: Povređeno 13 policajaca

13 policajaca povređeno u sukobima posle marša u Atini kojim je obeleženo 36 godina od studenskih demonstracija koje su dovele do pada diktature u Grčkoj.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

23:17

Default images

"Tokom sukoba povređeno je 13 policajaca, od kojih jedan teže, a na stotine mladih je privedeno", izjavio je policijski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman. U znak sećanja na žrtve demonstracija od 17. novembra 1973. godine, više od 12.000 ljudi učestvovalo je u mirnom maršu od Politehničke škole(univerziteta) do ambasade SAD.

Grčka policija bacila je suzavac na grupu od više stotina mladih koji su kamenicama zasuli policajce. Jedna osoba je uhapšena, a više od 200 je privedeno jer su kod sebe imali "molotovljeve koktele" ili su policiju gađali kamenicama.

Marš u Atini obezbeđivalo je 6.000 policajaca, a učesnici, među kojima je bilo najviše studenata i radnika, prošli su glavnim ulicama Atine uz ritam bubnjeva i povike: "Obrazovanje, bezbednost, posao".

"Želimo pare za škole, a ne za vojsku", uzvikivali su demonstranti.

Među njima bila je i grupa, kako sebe nazivaju anarhista, obučena u crno koji su nosili transparent sa natpisom: "Sećajte se, sećajte 6. decembra", misleći na događaj od prošle godine kada je u Atini policajac ubio petnaestogodišnjaka Aleksisa Grigoropulosa.

Taj incident pokrenuo je demonstracije nezapamćene u Grčkoj poslednjih decenija, koje su trajale tri nedelje.

U pobuni protiv vojnog režima, započetoj na današnji dan pre 36 godina, poginulo je desetak studenata kada su tenkovi provalili vrata univerziteta. Taj događaj se smatra početkom kraja hunte, koja je Grčkom vladala od 1967. do 1974. godine uz, kako mnogi veruju, pomoć SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: