EU opominje Ukrajinu da plaća gas

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je predsedniku Ukrajine Viktoru Juščenku da treba da spreči svako kašnjenje isplate za ruski gas.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

18:49

Default images

Barozo je u telefonskom razgovoru sa Juščenkom naglasio da je neophodno da u pogledu plaćanja isporuka gasa iz Rusije ne bude blokade u ukrajinskom sistemu, rekao je portparol Evropske komisije. "Evropski građani ne smeju da budu izloženi novim prekidima dotoka gasa iz Rusije preko Ukrajine“, dodao je on.

Ruski premijer Vladimir Putin je prošle nedelje, posle telefonskog razgovora sa premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko, javno posumnjao u platežnu sposobnost svog suseda.

On je, međutim, nešto kasnije priznao da bi najavljivana opasnost od novog "gasnog rata" mogla da bude samo deo predizborne kampanje uoči predsedničkih izbora u Ukrajini u januaru sledeće godine.

Premijerka Ukrajine Timošenko je istakla da između Ukrajine i Rusije ne postoji sukob oko gasa.

Ukrajina od januara redovno izmiruje obaveze prema Rusiji, a ukrajinski ministar za energetiku Juri Prodan je rekao da će državna energetska kompanija "Naftogas" blagovremeno platiti oktobarske isporuke ruskog gasa.

EU ipak strahuje da bi ponovo, kao prošlog januara, moglo da se dogodi da dotok gasa do Evrope bude prekinut zbog novčanog spora Moskve i Kijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: