Sprečiti napade na poslanike

Sednica Odbora za bezbednost o nasilju na beogradskim ulicama možda tokom ove nedelje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

01:13

Default images

Za samo nekoliko dana u Beogradu su napadnute i opljačkane dve poslanice Skupštine Srbije. Sredinom prošle nedelje Biljana Hasanović-Korać, poslanica Demokratske stranke, zadobila je teške povrede kada je u Njegoševoj ulici napadnuta i opljačkana, a dva dana kasnije slično se dogodilo i Vesni Pešić, poslanici Liberalno-demokratske partije.

Nju je u Beogradskoj ulici, pored Tašmajdanskog parka napao nepoznati razbojnik i odneo joj tašnu sa novcem, kreditnim karticama i dokumentima.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže za "Danas“ da iskreno veruje da je slučajnost to što su dva poslanika u razmaku od nekoliko dana fizički napadnuta, ali i dodaje: "Što je mnogo, mnogo je“.

"Ono što Skupština Srbije može, to je da osuditi napade na narodne poslanike i da zatraži hitno privođenje pravdi napadača. Ne smatram, međutim, da poslanici, bez obzira na posao kojim se bave, treba da imaju neko dodatno obezbeđenje. Oni moraju biti bezbedni koliko i svi građani Srbije“ - ističe predsednica Parlamenta.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je da odmah bude uhapšen razbojnik koji je opljačkao poslanicu te stranke Vesnu Pešić. On navodi da "razbojnički napad“ na Vesnu Pešić "ne sme biti tolerisan kao rutinsko nedelo bezobzirnih kriminalaca, spremnih da u centru Beograda presreću nezaštićene ljude, nasrću na njih i pljačkaju ih“.

"Ne tražim nikakav poseban tretman za napade čije su žrtve članovi i funkcioneri LDP, ali tražim da se konačno uspostave red i odgovornost u društvu u kojem nasilje postaje opasno uobičajeno“, navodi lider LDP-a i dodaje da su poslednja dva događaja dovoljan razlog za održavanje posebne sednice Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije na kojem bi se raspravljalo o konkretnom akcionom planu u borbi protiv nasilja.

Dragan Todorović, predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost, kaže da je spreman da već tokom ove nedelje zakaže sednicu na čijem bi se dnevnom redu našli i napadi na poslanice Vesnu Pešić i Biljana Hasanović-Korać.

On napominje da već postoji zahtev poslanika LDP-a da se razmatra nasilje na beogradskim ulicama, a povodom ubistva francuskog navijača Brisa Tatona.

"Tu tačku mogli bismo samo da proširimo sa napadima na članove parlamenta, kako se u javnosti ne bi stvorio utisak kako su poslanici povlašćeniji. U toku današnjeg dana ja ću zatražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova da izveštaj o Tatonu proširi i na poslednje događaje“, objašnjava Todorović za "Danas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: