Neizvestan Karadžićev dolazak u sud

Suđenje bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću trebalo bi da počne u ponedeljak pred Haškim sudom, ali još nije izvesno da li će se on pojaviti u sudnici.

Izvor: B92

Subota, 24.10.2009.

12:17

Default images

Karadžić je najavio da ne namerava da dođe, jer nije spreman za suđenje. Portparolka Haškog suda Nerma Jelačić rekla je da Karadžić može da odbije da dođe u sud, odnosno da bude priveden iz pritvorske jedinice koja se nalazi u Sheveningenu, nekoliko kilometara od zgrade tribunala, ali i da "ne može biti nateran da prisustvuje suđenju protiv svoje volje".

Jelačićeva je naglasila da, u slučaju da se Karadžić u ponedeljak ne pojavi pred sudom, sudskom veću "u čijim je rukama čitav ovaj proces", stoji na rasplaganju više opcija, a jedna od njih je da otvori glavni pretres, odnosno počne suđenje, i bez njegovog prisustva.

Ona je objasnila da, prema Statutu tribunala, nije određena nijedna opcija kao obavezna, tako da će Sudsko veće, sa sudijom O Gononom Kvonom na čelu, proceniti situaciju, a zatim doneti odgovarajuću odluku.

Prema pravilima tribunala, jedna od opcija koja, takođe, stoji na raspolaganju Sudskom veću jeste i da se Karadžiću, koji se brani sam, nametne branilac po službenoj dužnosti, ukoliko veće proceni da "okrivljeni svojim ponašanjem ometa vođenje sudskog postupka".

Jelačićeva je ponovila da, za sada, nema indicija da se postupak neće odvijati prema zakazanom rasporedu, bez obzira na Karadžićeve najave bojkota suđenja.

Karadžić je u četvrtak obavestio Tribunal da njegova odbrana još nije spremna za suđenje jer mu nije ostavljeno dovoljno vremena za pripremu i da se zbog toga neće pojaviti u sudnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: