Pahor: Dobar sporazum sa Hrvatskom

Slovenački premijer Borut Pahor odbacio je tvrdnje profesora Pravnog fakulteta Franca Bučara da je sporazum o arbitraži o granici sa Hrvatskom loš za Sloveniju.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

13:42

Default images

"Bučar nema pravo, u pravu sam ja", navode Pahorovu izjavu slovenački dnevnici. Bučar je intervjuu za Televiziju Slovenija nedavo izjavio da je predloženi arbitražni sporazum sa Hrvatskom veoma loš i da ga on nikada ne bi potpisao, jer u celini zastupa hrvatske stavove.

Prema Bučaru, to se vidi u članu koji diktira određivanje granice na kopnu i na moru po načelima međunarodnog prava, a arbitri bi tek posle toga određivali gde će biti kontakt Slovenije sa otvorenim morem.

"To je ono što čitavo vreme zahteva Hrvatska i što smo mi sve vreme odbijali, a sada na to pristajemo", rekao je Bučar i dodao da smatra da bi se Slovenija na taj način odrekla celovitosti Piranskog zaliva, kao i da bi arbitri u skladu sa međunarodnim pravom povukli granicu sredinom Piranskog zaliva.

"France Bučar ostaje veliki moralni i politički autoritet, ali u ovom pitanju greši", izjavio je premijer Pahor.

On je dodao da je arbitražni sporazum dobar za Sloveniju i da bi njegovo odbijanje bilo na štetu njenih nacionalnih interesa.

Polemika između doajena slovenačke politike i aktuelnog premijera je podelila i stručnjake za međunarodno pravo u Sloveniji.

Dok šef katedre na Fakultetu za pomorsko i saobraćajno pravo Univerziteta u Ljubljani Marko Pavliha izrazava potpunu saglasnost s Bučarom, njegova koleginica sa Pravnog fakulteta Mirjam Škrk u razgovoru za mariborski dnevnik Večer pored ostalog kaže da "s obzirom na relevantne okolnosti i geografski oblik Piranskog zaliva, konačna odluka neće biti podela po sredini".

Ona smatra da je predlog arbitražnog sporazuma posle sporazuma Drnovšek-Račan nešto najbolje što je Slovenija imala na stolu u proteklih 18 godina.

Bučarevo mišljenje da će arbitri povući granicu po sredini Piranskog zaliva u okviru predloženog arbitražnog sporazuma podudarno je s mišljenjem predsednika najveće opozicione partije, Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, koji je to izrazio, takođe, u jednom razgovoru na Televiziji Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: