Američka banka kreditira Jat?

Predstavnici Siti banke posetili su Jat i time, kako navode u Jatu, potvrdili da tu kompaniju smatraju potencijalnim klijentom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

12:19

Default images

Novu posetu Jatu u narednih desetak dana najavila je i delegacija Boinga, koja je pre oko mesec dana boravila u Beogradu, ali se za sada ne iznose detalji pregovora sa tim američkim proizvođačem aviona.

O sudbini Jata, kao i drugih javnih preduzeća, nedavno je održan sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetković, kad je odlučeno da država pomogne srpskom avio-prevozniku da se oslobodi dugova, reorganizuje i pripremi za novi pokušaj traženja strateškog partnera.

Jat je Vladi Srbije dostavio plan konsolidacije kojim je precizirano da je za pozitivno poslovanje te avio-kompanije potrebno da se godišnje preveze najmanje milion i po putnika, uz smanjenje rashoda.

U tom planu navedeno je da je Jatu za ostvarenje tog cilja dovoljan kapacitet postojeće flote od 16 aviona, pod uslovom da svi mogu da lete.

Jat ervejz je u prošloj godini prevezao 1,3 miliona putnika, a prema ranijim najavama poslovodstva, u ovoj godini se očekuje oko 1,1 milion putnika.

Ukupni gubici Jat ervejza u 2008. godini bili su 29 miliona evra, a u Jatu procenjuju da bi ove godine gubitak mogao da bude od 20 do 25 miliona evra.

Na sastanku sa državnim vrhom dogovoreno je da se do kraja ove godine Jat reši duga od 20 miliona evra, ali ne tako što bi dobio novac iz budžeta, već tako što bi bio oslobođen određenih obaveza prema državi, a mogao bi da proda i neke nekretnine koje kompanija izdaje u zakup.

Vlada namerava, kako ističu u Jatu, da u 2010. godini bude garant kredita za Jat u iznosu od 40 miliona evra, što bi toj kompaniji omogućilo da počne pozitivno da posluje.

Planirano je da se iz Jata izdvoje delatnosti koje nisu neophodne za fuknicionisanje avio-prevoza. Procenjuje se da će oko 550 od ukupno 1.500 trenutno zaposlenih u Jatu biti višak, ali većina njih neće ostati bez posla, već će biti preraspoređeni na druga radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

7 h

Podeli: