Politika: Osnovna škola za odrasle

Uskoro će biti donet zakon o obrazovanju odraslih, kojim će se standardizovati neformalno obrazovanje, piše "Politika".

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

01:05

Default images

Od sledeće školske godine u klupama 80 osnovnih i srednjih škola u Srbiji sedeće i četiri hiljade starijih od 17 godina koji još nisu završili osnovnu školu. Oni će biti prvi koji će dobiti šansu ne samo da završe osmoletku, već i da se obuče za posao odnosno struku koja se traži na tržištu rada kako bi mogli što pre da se zaposle, piše list.

“Ukoliko su završili šesti razred, a stariji su od 17 godina, u toku jedne školske godine pohađaće i završiti sedmi i osmi razred. Paralelno sa praćenjem nastave osmog razreda, ići će i na stručnu obuku kako bi se osposobili za neko od zanimanja za koje se traže stručnjaci na tržištu rada”, objašnjava Mirjana Milanović, savetnica u Ministarstvu prosvete i rukovodilac grupe za obrazovanje odraslih.

Prema njenim rečima, za one koji nisu završili ni prvi razred osnovne škole, osmoletka će trajati tri godine.

Za godinu dana završiće prva četiri razreda, dok će peti i šesti, zajedno, pohađati godinu dana, kao i sedmi i osmi. Među onima koji nisu završili osnovnu školu najviše je onih sa završenim četvrtim razredom. Njihovo doškolovavanje trajaće dve godine.

Svi oni će kada budu u osmom razredu pohađati i stručnu obuku kako bi stekli neko na tržištu rada traženo zanimanje.

Dobiće svedočanstvo (javnu ispravu) o završenoj osnovnoj školi, kao i redovni đaci, tako da će sa tim moći, ukoliko žele, da pohađaju srednju školu, pa i da studiraju. Ali javnu ispravu o završetku stručne škole neće steći pohađanjem kursa stručne obuke koji će im biti zapravo sastavni deo projekta o završetku osnovne škole.

Ta stručna obuka doneće im, kaže Milanovićeva, samo “sertifikat o obučenosti za neki posao koji prepoznaje tržište rada”.

Vlada Srbije za realizaciju ovog projekta izdvojiće 30 odsto sredstava, dok će iz evropskih pretpristupnih fondova (IPA fondovi) stići četiri i po miliona evra. Njihovo doškolovavanje biće i u skladu sa budućim zakonom o obrazovanju odraslih koji bi trebalo da se iskroji do kraja godine.

Ne samo da je takav zakon neophodan da bi se obrazovni sistem Srbije razvijao po evropskim standardima, već i zbog toga što u Srbiji milion i po ljudi, odnosno 46 odsto osoba starijih od 17 godina nema nikakvo zanimanje.

Ili nisu završili osnovnu školu ili po završetku osmoletke nisu nastavili školovanje, a u osnovnoj školi đak se ne osposobljava za rad.

Gotovo 24 odsto punoletnih građana završilo je samo osmoletku, dok je nepotpuno osnovno obrazovanje steklo nešto više od 16 odsto ljudi. Oko šest odsto je nepismenih, podseća “Politika”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: