Studenti predali zahteve

Predstavnici studenata beogradskih fakulteta predali su nadležnima u Vladi Srbije zahteve da se većem broju studenata omogući upis u narednu godinu studija.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.10.2009.

14:05

Default images

Pregovori o zahtevima studenata, kako je rečeno u Ministarstvu prosvete, počeće popodne kada će predstavnike studenta primiti državni sekretar Radivoje Mitrović. Više od 1.000 studenata Beogradskog univerziteta okupilo se oko 13:30 na trgu Slavija odakle su krenuli u protestnu šetnju do zgrade vlade u Nemanjinoj ulici.

Nakon što su predali zahteve studenti su se razlišli, a saobraćaj u Nemanjinoj ulici je ponovo uspostavljen.

Studenti traže da se promeni tumačenje zakonom utvrđenih uslova za upis naredne godine i predlažu da se sabiraju bodovi sa svih godina studija umesto da se računaju samo bodovi sakupljeni u tekućoj godini.

Oni traže i da svim studentima koji su u školskoj 2008/2009. godini ostvarili najmanje 48 bodova omogući upis naredne godine studija u statusu budžetskih studenata. Zahtev je i da se poštuje preporuka Ministarstva prosvete da se studenti koji studiraju po starom Zakonu o visokom obrazovanju upišu završnu godinu studija bez ikakvih uslova.

Studenti Beogradskog univerziteta od Ministarstva prosvete traže i da se utvrde budžetske kvote za master i doktorske studije.

Student prorektor BU Sonja Nektarijević rekla je da za ispunjenje tih zahteva nisu potrebne nove izmene Zakona o visokom obrazovanju, već da je dovoljan zaključak Vlade Srbije.

Student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Vladimir Smuđa rekao je da konačno rešnje svih zahteva studenata čekuje do kraja nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: