Ubijen navijač u Širokom Brijegu

U teškim neredima između dve navijačke grupe u Širokom Brijegu, ubijen je jedan navijač iz Sarajeva, a nekoliko desetina ljudi je teže i laklše povređeno.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 04.10.2009.

17:49

Default images

Neredi, koji su se pretvorili u pravi ulični rat, počeli su neposredno pre prvenstvene utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva. Tokom sukoba upotrebljavano je i vatreno oružje. Lekari mostarske bolnice zbrinjavaju povređene, a policija pokušava da identifikuje izgrednike.

Mladi navijač Sarajeva Vedran Puljić ubijen je u velikim neredima u Širokom Brijegu, koji su počeli odmah nakon što su navijači sarajevskog tima doputovali u taj hercegovački grad kako bi prisustvovali utakmici.

Nakon verbalnih sukoba, na ulicama je počela prava drama – obračun navijača, koji su se u samom početku sukobili kamenjem, bocama i palicama, pretvorio se u pravi ulični rat u kojem su upotrebljavani pištolji, a čula se čak i pucnjava iz automatskog naoružanja.

Nesretni mladić umro je nakon što je pogođen kamenom u glavu, a u žestokim sukobima povređeno je još petnaestak navijača i dvanaest policajaca.

Policija napominje da podaci o povređenima nisu konačni.

Ulice Širokog Brijega pretvorene su u pravo bojište, razbijeno je desetine izloga i brojni automobili, a zapaljena su i dva policijska vozila.

Brojna vozila hitne pomoći prevezla su povređene do mostarske klinike, gde vlada pravo vanredno stanje.

Obračun u Širokom Brijegu policija nije mogla da spreči jer se u to vreme u gradu nalazio mali broj policajaca.

Svi ostali, uključujući i specijlanu jedinicu policije Hercegovačko-neretvansklog kantona, upućeni su na prvenstvenu utakmicu u Mostaru, u kojoj su se sastali gradski rivali Velež i Zrinjski i koja je proglašena utakmicom visokog rizika.

Situacija u Širokom Brijegu je delimično stavljena pod kontrolu tek sat vremena nakon početka nereda kad su pripadnici specijalne policije došli iz Mostara.

Policijski zvaničnici tvrde da su nerede izazvali navijači Sarajeva, dok oni poručuju kako to nije istina i kako su ih pratile teške provokacije i nasrtaji domaćih navijača i građana Širokog Brijega još od dolaska.

Nakon što su specijalci upotrebom vodenih topova smirili situaciju, navijači iz Sarajeva su pod pratnjom upućeni prema Mostaru, ali su, kako tvrde, i nakon toga napadnuti kamenjem.

Incko i Blažević osudili nerede

Visoki predstavnik Valentin Incko i selektor fudbalske reprezentacije BiH Miroslav Blažević izrazili su večeras ogorčenje i zabrinutost zbog nereda koji su se dogodili u Širokom Brijegu.

Incko je u programu sarajevske Federalne televizije rekao da je smrt navijača tragedija za celu BiH i da pojedinci, koji su odgovorni za ovo nasilje, moraju biti dovedeni pred lice pravde.

"Svi smo šokirani i žalosni", kazao je Blažević, dodajući da su ovakvi neredi nešto što je najmanje očekivao u sadašnjem trenutku. On je kazao da se svi moraju angažovati kako bi se iskorenilo "takvo primitivno ponašanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: