SDSS: Vlada da reaguje na Keruma

Poslanici SDSS zahtevaće od Vlade da reaguju na izjave gradonačelnika Splita Željka Keruma da "Srbin nikad nije bio niti će da bude zet u njegovoj familiji”.

Izvor: B92, Jutarnji list

Ponedeljak, 21.09.2009.

01:33

Default images

Kerum je juče na hrvatskoj državnoj televiziji u emisiji “Nedeljom u 2”, autora Aleksandra Stankovića, rekao i da su "Hrvatima Srbi i Crnogorci u prošlosti napravili mnogo zla i da zato ne bi pristao da mu uđu u porodicu". Gradonačelnik Splita Željko Kerum u hrvatskoj javnosti je poznat po mnogim ispadima.

Stanković:” Nameće mi se pitanje – bi li ste pristali da vam zet bude Srbin?”

Kerum: “Nikako, nema šanse, nikada nije bio niti će biti u mojoj familiji.“

Stanković: “Dobro, ajd za trgovinu možda još možemo razumeti,a zašto ovo u obitelji?“

Kerum: “Zašto? Zato što smo tako odgojeni.“

Za Keruma je problem i ulazak srpskog kapilata u Hrvatsku.

Stanković: “Samo ste rekli da ste pomogali mnoge Srbe u Splitu?“

Kerum: “Jesam.“

Stanković: “Pa zašto ste ih pomagali ako su takvi?“

Kerum: “Ne, vi opet krivo izvrćete. Postoje dobri i loši ljudi, nije bitno ko je šta. Ali, Srbi su nam napravili dosta toga lošega i što se mene tiče osobno, ja sam rekao da ne bi volio da Mišković, odnosno da srpska firma dođe u Hrvatsku i bude nosilac jednog posla većeg ili manjeg.“

Sve izrečeno je, prema mišljenju predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca, dovoljan razlog da državno tužilaštvo reaguje u skladu sa zakonom.

Pupovac navodi i da u ovom slučaju izvinjenje nije dovoljno.

“Bilo indirektno bilo direktno ovaj iskaz zapravo širi netoleranciju, poziva na diskriminaciju u zapošljavanju, prilikom ženidba i udaja i u tom smislu izjava gospodina Keruma je nešto čime bi trebalo da se pozabave nadležne službe. Mi očekujemo više od izvinjenja. Očekujemo adekvatne mere. Onaj ko je trebalo da izgovori izvinjenje je direktor televizije i glavni urednici, koji su dopustili da takav oblik govora dobije javnost,” objasnio je on.

Urednik “Slobodne dalmacije” Vladimir Matijanić ubeđen je, međutim, da splitski gradonačelnik neće snositi nikakve posledice.

“Počeli su komentari i javni pravobranitelj i predsednik hrvatskog novinarskog društva se zgražaju, nad izjavama se zgražaju čak i predstavnici dveju najjačih hrvatskih političkih stranaka – SDP i HDZ” prenosi Matijanić.

“Sama činjenica da se neko zgražava je valjda veliki napredak za Hrvatsku, za 20 godina će se možda i kazneno goniti. Gotovo da sam uveren da Željko Kerum neće proći ni sa kakvom ozbiljnijom sankcijom” smatra urednike “Slobodne dalmacije”.

Neki od ispada Željka Keruma koji se prepričavaju u Hrvatskoj u vezi su sa njegovim odnosom prema novinarima. U kominikaciji s njima Kerum neretko upotrebljava i psovke.

Tako je splitski gradonačelnik jednom od novinara rekao da je korumpirani gad na čija pitanja neće odgovarati, jer nije on šef, "nego je šef Željko Kerum”.

Razlog za napade na novinare je što su novinari izveštavali o tome da je Kerum posao opremanja dečjih vrtića, vredan milion evra, bez tendera dodelio svom prijatelju i poslovnom partneru.

U emisiji "Nedeljom u 2" Kerum je ocenio da 70 posto novinara u Hrvatskoj Jugosloveni koji nemaju svoju domovinu. On je naveo da to zna po njihovim prezimenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: