Jedna žrtva eksplozije u Španiji

Jedna osoba je poginula kada je eksplodirao automobil bomba u Bilbaou, prestonici Baskije, na severozapadu Španije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 19.06.2009.

13:26

Default images

Za sada još niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali takvi napadi su karakteristični za pripadnike baskijske separatističke organizacije ETA, koja se bori za nezavisnost Baskije, prenela je agencija Rojters. U Španiji je od 1968. i 2008. godine u napadima organizacije ETA poginulo više od 800 ljudi.

Premijer Španije Hoze Luis Sapatero osudio je napad u Baskiji, poručujući da će napadači biti oštro kažnjeni.

Sapatero je na samitu EU u Briselu izrazio žaljenje zbog jutrošnje pogibije jednog policajca u tom napadu u Aroigoriagi, navodeći da osuda napada neće ostati samo na rečima.

"Izvršioci ove nove svireposti biće oštro kažnjeni u skladu sa zakonom na najdužu i najtežu predviđenu kaznu", kazao je španski premijer.

Prema njegovim rečima, snage reda tragaju za napadačima. Ukoliko se potvrdi da je separatistička organizacija ETA odgovorna za napad, to će biti prvi atentat od regionalnih izbora održanih u Basiji 1. marta, kada su socijalisti preuzeli vlast od nacionalističkih suverenista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: