Škundrić: Trasa nije konačna

Ministar energetike Petar Škundrić kaže da trasa gasovoda "Južni tok" još nije definitivno utvrđena i da će se tačan pravac znati posle studije izvodljivosti.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.06.2009.

15:33

Default images

"Još ne postoji ključni dokument koji potvrđuje da će trasa gasovoda 'Južni tok' kroz Srbiju ići preko Zaječara, a ne preko Dimitrovgrada i u toku je izrada studije izvodljivosti", rekao je Škundrić na sastanku u Nišavskom okrugu u Nišu.

Ministar eneregetike je kazao da će se razgovori o trasi gasovoda nastaviti, kao i da će se Srbija zalagati za "eventualnu izmenu trase" koja bi išla preko Dimitrovgrada i Niša, a od Niša prema Baru u Crnoj Gori i Bariju u Italiji.

On je kazao da je najbitnije da se gasifikacija Srbije završi pre izgradnje "Južnog toka", kao i da gasifikacijom ne bude izostavljena nijedna opština u Srbiji.

Škundrić je obećao da će u naredne dve do tri godine biti obezbeđeno 400 miliona evra za gasifikaciju Srbije, a da će gasifikacija Srbije biti završena u narednih tri do pet godine.

On je danas u Nišavskom okrugu razgovarao sa predstavnicima nekoliko okruga na jugoistoku Srbije i s gradonačelnicima gradova i narodnim poslanicima u tom delu Srbije.

Sastanak je napustio narodni poslanik Liberalnodemeokratske partije Nebojša Ranđelović nezadovoljan načinom vođenja sastanka, kao i činjenicom da na sastanak nije pozvan šef odborničke grupe LDP-a u Skupštini grada Niša.

Gasifikacija jugoistočne Srbije

Predstavnicima opština i gradova jugoistočne Srbije ministar energetike Petar Škundrić i direktor “Jugorosgasa” su obećali da će i ovaj deo Srbije biti gasifikovan, i pre nego što trasa magistralnog gasovoda Južni tok prođe kroz Srbiju.

Ministar je objasnio da Južni tok ne predviđa konekciju u svakom mestu ili gradu kroz koji prolazi, već će za celu Srbiju najverovatnije biti dve konekcije i potpuno je svejedno gde se one nalaze.

Ministar energetike kaže da postoje zainteresovani investitori i da će i građani Nišavskog, Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog i Pirotskog okruga dobiti gas, bez obzira na trasu gasovoda Južni tok.

Gasifikacija će početi u toku ove ili početkom naredne godine i ni jedna opština neće biti izostavljena.

Direktor “Jugorosgasa” Vladimir Koldin kaže da je ova kompanija ima dobru saradnju sa Vladom Srbije, a da će i današnji sastanak biti vrlo važan za dalji tok razgovora.

“Spremni smo da radimo na gasifikaciji Srbije i izgradnji magistralnog gasovoda. Nadam se da će nam ovaj sastanak pomoći u rešavanju pravnih pitanja, za dobijanje dozvola od javnog interesa i punom iskorišćenju već izgrađenih gasovoda”, kaže Koldin.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović kaže da je dobio potvrdu da će i Vlada Srbije dati pisane garancije o gasifikaciji juga Srbije.

Načelnici okruga i predsednici opština jugoistočne Srbije predočili su predstavnicima Ministarstva i “Jugorosgasa” značaj gasifikacije za ravnomeran razvoj čitavog regiona.

Ministar energetike rekao je da će razgovori o gasovodu biti nastavljeni i da će se Srbija zalagati za izmenu trase koja bi išla preko Dimitrovgrada i Niša. a od Niša prema Baru u Crnoj Gori i Bariju u Italiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: