Nedelja, 05.04.2009.

01:40

Dodatne trupe za Avganistan

Najmanje 19 zemalja članica NATO se priprema da pošalje dodatne snage u opremi i ljudstvu u Avganistan, rečeno je na samitu NATO-a u Strazburu.

Izvor: Beta

Default images

SAD su već počele raspoređivanje dodatnih 21.000 vojnika u Avganistanu, gde se već nalazi 38.000 vojnika iz te zemlje, od ukupno 70.000 pripadnika međunarodnih snaga. Više stručnjaka ocenilo je da će planirano pojačanje biti nedovoljno da se uguši pobuna talibana.

Nekoliko zvaničnika koji su učestvovali na samitu NATO-a u prethodna dva dana u Strazburu u Kelu rekli su da su evropske zemlje ponudile da pošalju pojačanje od 3.500 vojnika.

Portparol predsednika SAD Robert Gibs izjavio je danas da bi moglo da bude poslato do 5.000 dodatnih pripadnika.

Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Poljska i Španija pristale su da daju značajan doprinos, ali ograničen na period održavanja izbora u Avganistanu, predviđenih za avgust.

Biće oformljeno najmanje 10 ekipa istruktora avganistanskih snaga bezbednosti, policije i vojske, sa ukupno 500 pripadnika.

Litvanija je obećala da će poslati specijalne snage na jug Avganistana, uporište talibana, gde su međunarodne snage pretrpele znatne gubitke.

Dogovoreno i slanje najmanje šest helikoptera, tri aviona za transport, medicinskih ekipa i poljskih bolnica.

Obećano je ulaganje više do 450 miliona evra. Velika Britanija je saopštila da će u tu svrhu izdvojiti 200 miliona evra, Španija nešto manje od 130 miliona do 2012. godine, 50 miliona Nemačka i 40 miliona Norveška.

Sredstva će biti usmerena na održavanje izbora, razvoj, formiranje Avganistanske nacionalne vojske koja bi do 2012. trebalo da broji 80.00 do 134.000 pripadnika, kao i za promovisanje pravne države.

Ova obećanja usledila su nakon što je predsednik SAD Barak Obama predstavio novu strategiju za Avganistan, uključujući civilne i vojne akcije i pozvao Evropljane da je podrže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: