Utorak, 10.02.2009.

01:11

Senat usvojio Obamin plan

Senat SAD je dao "zeleno svetlo" za 838 milijardi dolara vredan plan za spas krizom pogođene američke ekonomije.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Predsednik Barak Obama želi da mu Kongres, u kome većinu ima njegova Demokratska stranka, pošalje paket na potpisivanje već ovog vikenda, ali će problem nastati zbog toga što paket usvojen danas u Senatu nije identičan onome, vrednom 819 milijardi dolara, koji je usvojio drugi kongresni dom, Predstavnički dom.

Očekuje da lideri oba kongresna doma imenuju pregovarače koji bi dogovorili konačnu verziju paketa. Pregovori će, međutim, kako ocenjuju analitičari, biti maratonski i mogu zaći duboko u sledeću sedmicu.

Oba doma Kongresa moraju da usvoje taj novi plan, pre no što on bude poslat predsedniku na potpisivanje. Senat je svoju verziju danas usvojio sa 61 glasom "za" i 37 "protiv".

Ključni glasovi republikanaca

Ključni glasovi podrške stigli su iz redova umerenih republikanaca, koji su u načelu protiv usvajanja plana jer ne veruju da će paket izvući zemlju iz sve dublje recesije.

"Ovaj plan nije savršen, ali trebalo bi da prođe, jer će stvoriti nova radna mesta i ublažiti efekte krize. Ja apelujem na svoje kolege iz redova republikanaca da ga podrže", rekla je Suzan Kolins, republikanska senatorka savezne države Mejn.

S druge strane, rebublikanac Džon Mekejn, senator iz Arizone, ističe da usvajanje plana ne znači i podršku demokratama.

"To što su tri senatora podržala plan ne znači da su se obe strane složile oko predloženih mera, niti da podržavamo demokrate. Ovaj jednostrani dogovor u stvari predstavlja najobičniju krađu", kazao je on.

Čak devedest odsto novih radnih mesta za koja su izdvojena sredstva biće otvorena u okviru privatnog sektora, i to uglavnom na poslovima izgradnje infrastrukture. To je i jedan od glavnih argumenata kojima se vodio američki predsednik.

"Radeći malo ili gotovo ništa stvorićemo još veći deficit. To će dovesti do gubitka radnih mesta, do gubitka prihoda, što bi moglo potpuno da nas obeshrabri. Kriza bi tako prerasla u katastrofu i ja neću dozvoliti da dođe do toga", poručio je američki predsednik Barak Obama, čija administracija je i predlagač plana pomoći posrnuloj američkoj ekonomiji.

Najnovije Galupovo istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 67 odsto Amerikanaca podržava plan pomoći.

Istraživanje je takođe pokazalo da 51 odsto Amerikanaca smatra usvajanje tog plana izuzetno bitnim, ako ne i presudnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: