Poskupljenja zbog akciza

U Srbiji su od danas povećane akcize na gorivo, pivo i duvanske proizvode, zbog stupanja na snagu izmena Zakona o akcizama.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.01.2009.

02:08

Default images

Gorivo će poskupeti u proseku za oko 6,5 dinara po litru, pivo za četiri odsto, dok će cigarete poskupeti najverovatnije sledeće nedelje. Međutim, stručnjaci kažu da će zbog veće cene naftnih derivata, poskupeti i ostala roba i usluge.

Srbija nije iskoristila mogućnost da snizi akcize tokom leta, kada je cena nafte vrtoglavo rasla, kao što su to učinile mnoge evropske zemlje.

Sada je, za samo pet dana, gorivo na pumpama poskupelo dva puta, u proseku za 15 dinara po litru.

Još uvek nervozni zbog prethodnog poskupljenja, vozači sada ljutito i zabirnuto komentarišu nove cene koje vide na tablama ispred pumpe.

“Strašno je to poskupljenje za par dana dva puta”, “Svuda padaju cene samo kod nas stalno skaču”, “Gorivo je sada otišlo gore, sad bi i mi trebali da dignemo cene, troškovi su se povećali”, kažu pojedini građani.

Zbog povećanja cene naftnih derivata, građane Srbije očekuje u povećanje cena skoro sve robe i usluga.

“Neće samo dovesti do porasta cene nafte i naftnih derivata, nego će svakako imati indiretkne efetkte na sve cene roba i usluga kojima je gorivo input. Na primer, to su špediterkse usluge, usluge transtportnih preduzeća, tu su i cene na zelenim pijacama”, objasnio je Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja. Osim akcize na govrivo povećane su i za pivo i cigarete.

Prema saopštenju koje je stiglo iz “Apatisnke pivare”, od danas je pivo po litru poskupelo za 2,6 dinara, ili u proseku povećanje cene ka krajnjim potrošačima je 4.2 odsto.

Cene cigarate će kako nezvanično saznajemo, ostati iste još nedelju dana.

Međutim, kada proizvošači duvana predloze cene duvanskoj upravi, i kada se objave u Službenom glasniku, predviđa se da će cigrete biti skuplje u proseku za 15 odsto.

Zbog najvaljenih poskupljena i straiji i mlađi građani boje se neizvesne budućnosti.

Stručnajci kazu da se državna kasa mogla puniti i drugačije, a ne opterećenjem građana.

Jedno od rešenja je smanjenje javne potrošnje, gde se pre svega misli na plate u državnoj adminsitraciji.

Drugo poskupljenje benzina za nedelju dana

Cena motornih benzina u proseku je veća za 6,09 dinara po litru, a dizel goriva za 6,9 dinara.

Akciza na sve vrste motornog benzina biće povećana za 6,09 dinara, na dizel goriva 6,9 dinara po litru, a na tečni naftni gas 1,99 dinara po kilogramu.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, akciza na motorne benzine iznosiće 42 dinara umesto dosadašnjih 35,91, na dizel goriva 26 umesto 19,1 dinara po litru, dok će akciza na tečni gas biti 13 umesto 11,01 dinar po kilogramu.

Naftni derivati u Srbiji, zbog cena nafte na svetskom tržištu, poskupeli su 27. januara u proseku 8,21 dinar. Do tog poskupljenja došlo je zbog toga što je, od poslednje korekcije cena, nafta na svetskom tržištu poskupela za 30,11 odsto.

Izmena zakona o akcizama objavljena je u Službenom glasniku od 22. januara, a stupa na snagu danas.

Nove cene piva

Akcize na pivo u Srbiji od danas su povećane za šest dinara po litru pošto će na snagu stupiti izmene Zakona o akcizama.

Izmenama tog zakona predviđeno je da se akcize na pivo povećaju sa dosadašnjih devet dinara po litru na 15 dinara po litru.

Generalni direktor kompanije Karlsberg u Srbiji Aleksandar Radosavljević rekao je da su trgovcima uputili nove cenovnike po kojima će velikoprodajna cena “Lav” piva od pola litra biti 37 dinara.

U Srbiji posluju neke od najvećih multinacionalnih kompanija koje se bave proizvodnjom piva, kao što su Karlsberg, Inbev, Hajneken.

Prošle godine u Srbiji je prodato oko šest miliona hektolitara piva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: