Obama naložio zatvaranje Gvantanama

Američki predsednik Barak Obama naložio je da vojni zatvor Gvantanamo na Kubi bude zatvoren u roku od godinu dana, kao i zabranu surovih metoda ispitivanja.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 22.01.2009.

18:01

Default images

Obama je potpisao uredbu o zatvaranju Gvantanama na ceremoniji u Beloj kući i time ispunio predizborno obećanje da će zatvoriti taj vojni zatvor koji je pod prethodnom administracijom predsednika Džordža Buša postao simbol zlostavljana i pritvaranja bez optužnice.

Novi američki predsednik je rekao da "SAD nameravaju da nastave borbu protiv nasilja i terorizma" i dodao da će to činiti vrlo efikasno i u skladu sa svojim vrednostima i idealima. "Američka vojska mora poštovati svoja osnovna načela, a to je da ne muči svoje zatvorenike. Dovoljno smo snažni da pronađemo drugi način da dođemo do podataka i informacija koje su nam potrebne. Mi moramo poštovati principe na kojima su naši preci izgradili ovu zemlju i u ovakvim, po nas teškim vremenima. Zbog toga sam potpisao ovu odluku", rekao je Obama.

Neke evropske države već su uputile zvanična saopštenja da neće prihvatiti zatvorenike iz zatvora Gvantanamo i da posledice svojih odluka mora snositi Amerika.

"Rešićemo problem i sa zatvorenicima koji ne mogu biti transportovani u druge zemlje, a predstavljaju ozbiljnu opasnost po našu državu. I uslovi za pritvor osumnjičenih biće izmenjeni, kako se u budućnosti ne bi ponovila slična situacija i te odredbe odmah će primeniti naša vojska", kaže Obama.

Zvaničnici u Obaminoj administraciji su, međutim, rekli da je odluka o zatvaranju Gvantanama tek prvi korak u dugom i komplikovnom procesu odlučivanja o sudbini 250 zatvorenika, od kojih su mnogi držani u zatvoru bez suđenja.

SAD žele da izvedu pred sud oko 80 pritvorenika na osnovu optužbi o terorizmu. Za 50 zatvorenika je utvrđeno da treba da budu oslobođeni, ali da ne mogu biti vraćeni u svoje domovine zbog mogućnosti da tamo budu mučeni i krivično gonjeni.

Češka kao predsedavajuća EU je "toplo pozdravila" odluku novog američkog predsednika, naglasivši da se radi o odluci "koja je od velikog simboličnog i praktičnog značaja".

U saopštenju se naglašava da će ovom odlukom moći da se olakša i transatlantska saradnja u borbi protiv terorizma i u bezbednosnim pitanjima na osnovu poštovanja medjunarodnog prava i ljudskih prava.

Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih nacija Navi Pilej rekla je da je ovo "lep dan za poštovanje ljudskih prava" ragujući na Obaminu odluku o Gvantanamu.

Ona je rekla da je režim u Gvantanamu naneo velku štetu ugledu SAD koje su bile poznate kao zemlja koja se bori za poštovanje ljudskih prava.

U američkoj pomorskoj bazi u zalivu Gvantanamo, na Kubi, zatvor za osumnjičene za terorizam otvoren je nakon terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine i odluke Bušove administracije da pokrene rat protiv terorizma.

Predsednik Državnog saveta i Saveta ministara Kube Raul Kastro najavio je ranije danas da će Kuba pojačati zahtev da se američka vojna baza u Gvantanamu zatvori.

Izaslanici za Bliski istok, povlačenje iz Iraka

Američki predsednik Barak Obama imenovao je danas specijalne izaslanike za dva veoma važna dela sveta - Bliski istok i region Avganistana i Pakistana.

Za specijalnog izaslanika za Bliski istok Obama je imenovao bivšeg senatora Džordža Mičela, dok je za specijalnog izaslanika za Avganistan i Pakistan imenovao bivšeg ambasadora u Ujedinjenim nacijama Ričarda Holbruka, javio je Rojters.

Istovremeno, američki sekretar odbrane Robert Gejts izjavio je da je plan američkog predsednika Barka Obame da povuče američke vojnike iz Iraka za 16 meseci jedna od opcija koju je razmatrao Pentagon.

Bler: Tražiti načine za saradnju sa Iranom

Kandidat američkog predsednika Baraka Obame za nacionalnog direktora američkih obaveštajnih službi Denis Bler izjavio je da te službe treba da traže načine da sarađuju sa Iranom po pitanjima od zajedničkog interesa, naglasivši važnost saradnje sa "određenim elementima" u toj državi.

"Kreatori nacionalne politike treba da razumeju antiameričke lidere, politiku i akcije u Iranu, a obaveštajne službe mogu da pomognu da se identifikuju i razumeju drugačiji lideri i političke snage, u cilju budućeg zajedničkog rada na obostranu korist", izjavio je penzionisani admiral Bler u obraćanju Senatu, koji treba da potvrdi njegovo imenovanje.

Bler je, u govoru pred Senatom, podržao zatvaranje američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi, istakavši da standardi humanog postupanja prema osumnjičenima za terorizam moraju da važe za čitavu vladu i da CIA ne treba da bude izuzetak, kao tokom mandata Džorža Buša, preneo je Rojters.

"Moraju postojati jasni standardi humanog postupanja koji će se odnositi na sve agencije, uključujući i obaveštajne službe", naglasio je Bler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: