“Škorpioni“ i OVK trgovali ljudima

Istražni organi sumnjaju da su pripadnici OVK osumnjičeni za zločine u Gnjilanu i neki pripadnici "Škorpiona” učestvovali u lancu trgovaca ljudima, piše Blic.

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2008.

01:09

Default images

Prema saznanjima Blica, neki pripadnici "Škorpiona”, koji su optuženi za zločine protiv albanskih civila, učestvovali su u međunarodnom lancu krijumčara i trgovaca ljudima, i to zajedno sa pojedinim pripadnicima OVK koji se sada sumnjiče za zločine protiv srpskih civila u Gnjilanu.

“Pojedini pripadnici OVK iz Preševa bili su zaduženi da prebacuju ilegalno ljude preko administrativne granice južne srpske pokrajine. To je slučaj sa Selimonom Sadikuom, koji je sada osumnjičen za zločine nad Srbima i koji je krajem oktobra osuđen u Specijalnom sudu zbog krijumčarenja ljudi. Sadiku je prvostepeno osuđen kao jedan od pripadnika međunarodne kriminalne grupe u kojoj je bilo i Srba”, kaže izvor Blica.

Dvanaestočlana grupa, u kojoj je Sadiku, osuđena je prvostepeno zato što je državljane Turske, Albanije i Kine tokom 2007. krijumčarila preko granice Srbije.

Veće Specijalnog suda, kome je predsedavala sudija Radmila Dragićević-Dičić, osudilo je organizatora grupe Vesela Jakupija na tri godine i šest meseci, Muhameda Fejzulija na dve godine i osam meseci, Selimona Sadikua i Ramadana Redžepija na po dve godine.

Državljanin Srbije Zvonko Bijelić osuđen je na dve godine i deset meseci, Zoran Dodić na dve godine i šest meseci, Ivica Đorđević na godinu i deset meseci, Saša Krstić i Milivoje Borišev na po godinu i šest meseci, Blagoje Zavrić na deset meseci, Žarko Bijelić i Gordana Majstorović na po pet meseci zatvora. Sadiku je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

On je osuđen jer je ljude koji su prebacivani iz Albanije u Prištinu prevozio u centralnu Srbiju.

Saradnici “Škorpiona” u trgovini i krijmčarenju ljudi iz gnjilanske grupe OVK ili, tačnije, 138. brigade u operativnoj zoni Kardak (opštine Gnjilane, Vitina, Kosovka Kamenica i Novo Brdo), sada se terete da su ubili najmanje 51 srpskog civila i oteli 159 od 12. juna do oktobra 1999.

Oni se terete da su ubijali, sakatili i kidnapovali srpske civile sa ciljem da se svi Srbi isele sa tih područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: