Operacije srca opet na čekanju

Operaciju na srcu u tri kardiohirurška centra trenutno čeka gotovo 4.000 pacijenata, a neki od njih će na operacioni sto leći tek za dve godine, pišu Novosti.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2008.

11:57

Default images

U Institutu “Dedinje” na listi čekanja za kardiohirurgiju je 2.083 pacijenta, u Kliničkom centru Srbije 1.200, a u Sremskoj Kamenici 600. Prema evropskim standardima - jedan kardiohirurški centar na milion stanovnika - Srbija je u manjku za bar tri centra.

I tri postojeća su “u sendviču” između dva velika problema - ogromnog porasta patologije s jedne i malog kapaciteta operacionih blokova s druge strane.

Prema bolestima srca Srbija je treća u svetu, iza Rusa i Ukrajinaca, a neslavni “plasman” do samog vrha svetske tabele nije praćen širenjem kapaciteta kardiohirurgije. Trenutno ima samo sedam kardiohirurških sala: dve u Kliničkom centru Srbije, tri u Kamenici i četiri u “Dedinju” (peta je neispravna).

Uskoro bi trebalo da se otvore još dve operacione sale, u Institutu za kardiovaskularne bolesti KCS, i u KC Niš. Ali, dok bolesno srce trči opasnu trku sa životom, birokratija ga dodatno sapliće. Tender za nabavku aparata za vantelesnu cirkulaciju za novu salu u KCS ponavlja se već četvrti put.

Operacije se ovde, kao i u ostala dva centra, zakazuju prema stepenu hitnosti. Hitni slučajevi operišu se odmah, oni manje hitni za tri do šest meseci, a hronični čekaju i po godinu dana. Lekari upozoravaju na “poplavu” hitnih slučajeva. Pre četiri-pet godina, kažu, ovakvih slučajeva je bilo jedan do dva nedeljno, a sada dva-tri dnevno.

Kardiohirurga ima dovoljno. Klinički centar Srbije je spreman da jednu ekipu, sve dok to bude potrebno, stavi na raspolaganje Kliničkom centru Niš, gde bi od 1. marta trebalo da proradi kardiohirurška sala, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: