Ko, kako i zašto traži smene lekara

Nova gradska sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović zatražila je hitnu smenu direktora kliničko-bolničkih centara Bežanijska kosa, Zvezdara i Zemun.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 21.10.2008.

09:08

Default images

Direktori kliničko-bolničkih centara Zvezdara i Zemun negiraju navode gradske sekretarke za zdravstvo Dragane Jovanović da su izvršili zloupotrebe u radu. Naime, Jovanovićeva zahteva da se smeni pet direktora zdravstvenih ustanova u Beogradu zbog navodne zloupotrebe u radu.

Jovanovićeva direktore tih ustanova optužuje za grube propuste u sprovođenju javnih nabavki, kao i za nenamensko trošenje novca.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević i gradska uprava saopštavaju da prvo treba sačekati rezultate nadležnih službi, dok u prozvanim institucijama kažu da su iznenađeni i da optužbe nisu tačne.

U obnavljanje ili kvalitetnije održavanje zemunske bolnice nije ulagano više od četiri decenije. Tokom protekle dve godine zgrada se obnavlja od temelja do krova, a stigla je i nova, najsavremenija oprema.

Cilj je bio da građani Zemuna, ali i okolnih opština, najzad dobiju funkcionalan i savremen zdravstveni centar.

Direktoru te ustanove gradska sekretarka prebacila je da su neki računi skrivani i da dokumenta ne odražavaju pravo stanje stvari. U toj ustanovi, takva izjava izazvala je veliko čuđenje zaposlenih, jer je gradska sekretarka do samo pre dve nedelje bila praktično član njihovog kolektiva i bila upoznata sa poslovanjem.

“Moram da kažem da sam neprijatno iznenađen, utoliko pre što je ona do pre desetak dana bila predsednik upravnog odbora našeg centra. Nenamensko trošenje iz budžeta Grada je praktično nemoguće, jer sva ta sredstva su namenski opredeljena i Grad je tu bio vrlo strog, ima jasne propozicije oko dobijanja sredstava”, rekao je Ivan Berisavac, direktor KBC Zemun. Do skora ni KBC Zvezdara nije obnavljan više od tri decenije, a tokom prethodne dve godine obnovljen je i savremeno opremljen.

Direktoru te ustanove pripisuje se da je raspisao tender za nameštaj vredan pola miliona evra, a da nisu još završeni građevinski radovi. Direktor Ivanković tvrdi da je tender raspisao upravo na insistiranje rukovodstva Grada.

"Svi oni koji se bave javnim nabavkama oni znaju koliko traju tenderske procedure. Kod nas u zdravstvu traju još duže, s obzirom da u sve naše javne nabavke je uključena ekipa iz grada Beograda. Konkretno, za taj tender uključeni su pravnici iz gradskog javnog pravobranilaštva i pravnici iz gradske skupštine, tako da sve ovo je maksimalno transparentno”, rekao je Ivanković.

Što se tiče KBC Bežanijska kosa, nova gradska sekretarka posumnjala je u tender vredan milion evra u vezi sa nabavkom nameštaja.

Nikola Milinić, direktor te ustanove, kaže da je bilo šta nemoguće naručiti bez nadzora i direktnog odobrenja gradskog sekretarijata.

Na pitanje novinara kako je gradska sekretarka Dragana Jovanović za samo sedam dana od dolaska na tu funkciju uspela da prikupi i iznese u javnost podatke o navodnim zloupotrebama, te da li su njene izjave deo stranačke kampanje, Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a odgovara da je posredi “efekat departizacije i depolitizacije”.

"Draganu Jovanović sam upoznao pre sedam dana i jedino što smo od nje tražili je da pokuša da bude drugačija od svih onih koji su se poslednjih nekoliko godina pojavljivali na ključnim pozicijama u srpskom zdravstvu. Ja ću vam reći da je sve to što je ona pokrenula, zapravo, prvi efekat departizacije i depolitizacije, na kojoj mi insistiramo”, izjavio je Jovanović.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević smatra da je njegova koleginica prvo trebalo da sačeka proveru sumnji.

Načelnica gradske uprave Vesna Ivić saopštila je da je Agencija za budžetsku reviziju 19. septembra podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica u Domu zdravlja "Dr Milutin Ivković" i da će, kada je reč o ostalim zdravstvenim ustanovama koje je pomenula Jovanovićeva, nadležne službe gradske uprave preduzeti sve zakonom predviđene mere kako bi se ispitala eventualna odgovornost ovlašćenih lica u pomenutim zdravstvenim ustanovama.

Direktori zatečeni, negiraju optužbe

Direktori KBC Zvezdara i Zemun, Zoran Ivanković i Ivo Berisavac, za B92 objašnjavaju da nisu nesavesno obavljali svoje funkcije i da ničim nisu prekršili zakon.Berisavac tvrdi da nije obavešten o optužbama i da mu nije jasno do kakvih je to nepravilnosti u radu došla gradska sekretarka.

“Moram da kažem da sam vrlo iznenađen time što sam čuo. Takođe, ni moje kolege Milinić i Ivanković ne znaju o čemu se radi. Mogu vam reći da je to jedna vrlo neprijatna stvar. Praktično, ja nisam ni čuo neke konkretne optužbe u vezi s mojim imenom”, izjavio je Berisavac.

Direktor KBC Zvezdara Zoran Ivanković zatečen je ovakvim izjavama gradske sekretarke i navodi da njegov rad, kao i rad njegovih kolega, kontrolišu službe grada Beograda.

“Ne znam šta da kažem, osim da sam šokiran. Sva sredstva koja mi dobijamo su namenska, ja apsolutno stojim iza toga da smo mi strogo namenski i koristili sredstva, i javne nabavke smo sprovodili u skladu s zakonom", kaže on.

"Grad Beograd, od kada nas je preuzeo, vrlo aktivno učestvuje, preko svojih službi, u svim našim javnim nabavkama. Nijednu javnu nabavku ne obavljamo dok ne prođe kontrolu Grada”, kaže Ivanković.

Iako se na toj funkciji nalazi tek nešto više od nedelju dana, gradska sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović uspela je da, nakon rutinske provere papira određenih institucija, otkrije da u njihovom radu postoje nepravilnosti.

Ona direktore KBC Zemun, Zvezdara i Bežanijska kosa, Ivu Berisavca, Zorana Ivankovića i Nikolu Milinića, kao i direktorke domova zdravlja Palilula i Zvezdara, Jasminu Jelić i Branku Grujić, optužuje za nenamensko trošenje budžeta i nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama.

“Ulazeći u način rada i koncepciju koja je sprovođena do sada, ispostavilo se da postoji niz neregularnosti", tvrdi ona.

"Eklatantan primer je izveštaj republičke budžetske komisije za Dom zdravlja Palilula, gde ne postoji nijedna od ukupno 36 stranica teksta u kojoj se ne navodi neko kršenje osnovnih delatnosti u smislu javnih nabavki, u smislu Zakona o budžetskom sistemu, ili nenamensko trošenje novca”, kazala je Jovanovićeva.

"Sprovešće se revizija"

Povodom optužbi gradske sekretarke za zdravstvo oglasila se i načelnica gradske uprave Vesna Ivić, koja je saopštila da je Agencija za budžetsku reviziju 19. septembra 2008. podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica u Domu zdravlja "Dr Milutin Ivković".

Načelnica navodi i da će, kada je reč o ostalim zdravstvenim ustanovama koje je pomenula Jovanovićeva, nadležne službe gradske uprave preduzeti sve zakonom predviđene mere kako bi se ispitala eventualna odgovornost ovlašćenih lica u pomenutim zdravstvenim ustanovama.

Te mere će, kako stoji u saopštenju, biti preduzete odmah nakon što Sekretarijat za zdravstvo načelniku gradske uprave dostavi sve potrebne informacije za postupanje nadležnih organa.

Ocenjuje se i da nastup sekretarke za zdravstvo ne doprinosi rešavanju problema i ometa rad nadležnih organa.

LDP podržava Jovanovićevu

Inicijativu gradske sekretarke podržava i LDP, koji je Jovanovićevu, kao nestranačku ličnost, predložio za tu funkciju.

Predsednik poslaničke grupe te stranke u gradskom parlamentu Dejan Ranđić kaže za B92 da će se Gradsko veće pozabaviti tim problemom.

“Liberalno-demokratska partija očekuje od Gradskog veća da pre svega sagleda sve pritužbe gradske sekretarke za zdravstvo po pitanju uočenih nepravilnosti u radu određenih zdravstvenih institucija", kaže on.

"S obzirom da mislimo da su te nepravilnosti na pravi način sagledane, očekujemo od Gradskog veća da podrži predlog za smenu direktora tih zdravstvenih institucija”, rekao je Ranđić.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da ta stranka podržava gradsku sekretarku za zdravstvo. On je dodao i da je Dragana Jovanović dobila obezbeđenje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Šubarević: Iznenađen sam

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Vladan Šubarević rekao je danas da je iznenađen zahtevom gradske sekretarke za zdravstvo da se smene direktori pet zdravstvenih ustanova zbog zloupotreba u radu i ocenio da oglašavanje u medijima nije način za rešavanje problema, ukoliko postoji.

"U najmanju ruku sam iznenađen, jer ja apsolutno nemam nikakva saznanja o nenamenskom trošenju budžeta Grada. Ipak, put kojim se krenulo nije dobar, postoje državni organi koji utvrđuju ukoliko se nešto ne radi po zakonu, a ovo je pokušaj medijskog linča", kazao je Šubarević agenciji Beta.

Šubarević je naveo da je procedura trošenja sredstava budžeta Grada jako složena i da - dok se ne izvrše sve zakonom propisane radnje - nijedna ustanova u gradu ne dobija blanko sredstva.

"Ustanova dobija zaključak, čeka se da prođu svi rokovi žalbe svih učesnika u javnoj nabaci, i tek onda se obraća upravi Grada, odnosno nadležnom sekretarijatu, da bi se izvršio transfer sredstava. Svi papiri se proveravaju i nema prostora za mahinacije u oblasti javnih nabavki", istakao je Šubarević.

On je dodao i da sve optužene poznaje kao časne ljude, profesore Univerziteta, te da mu je "teško da poveruje" u te optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: