Eksplodirao pogonski mlin u Trajalu

Sedmoro radnika lakše je povređeno u eksploziji u Fabrici eksploziva i pirotehnike Trajal u Kruševcu. Nema zagađenja.

Izvor: B92

Utorak, 26.08.2008.

10:00

Default images

Eksplozija se dogodila jutros u 7.05, a prema informacijama iz Trajala, eksplodirao je mlin za homogenizaciju sirovina od kojih se pravi eksploziv. U trenutku eksplozije u toj prostoriji nije bilo nikoga. Nakon što su zbrinuti u fabričkoj ambulanti, povređeni radnici su pušteni na kućno lečenje. U Trajalu kažu da je materijalna šteta velika.

Radnici su lakše povređeni i uglavnom je reč o posekotinama, rekla je načelnica Medicine rada Trajal korporacije Slavica Stojiljković.

Nakon eksplozije u fabriku su stigla i dva vozila kruševačke Hitne pomoći, ali kada je utvrđeno da nema ozbiljnih povreda radnici su zbrinuti u fabričkoj ambulanti.

Istraga je u toku, a uzroci eksplozije za sada nisu poznati, kaže zamenik direktora Trajala Uglješa Đorđević. On navodi da se u fabrici primenjuju rigorozne tehnološke i mere bezbednosti.

Novinarskim ekipama nije bilo dozvoljeno da priđu mestu eksplozije, zbog kako je objašnjeno, istrage koja je u toku.

Kako su rekli za B92 u korporaciji Trajal, povređeni radnici su, nakon što su medicinski zbrinuti, otišli kući, a i većina ostalih radnika je takođe posle eksplozije puštena kući zbog stresa koji su doživeli.

U Trajalu se primenjuju rigorozne tehnološke mere i mere bezbednosti, zbog čega nije jasno kako je došlo do eksplozije, kaže Dragiša Raićević iz službe zaštite na radu.

"Preduzimaju se sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu, a posebno u fabrici, proizvodnja je izuzetno opasna, ceo krug je jako opasan, radi se sa eksplozivnim materijalima", kaže on.

Eksplozija se čula daleko od fabrike, a većina stanara obližnjih kuća pomislila je da došlo do zemljotresa. Na mnogim kućama polomljena su stakla, dok su prozori i vrata izbijeni iz okvira.

Građani Kruševca još pamte eksploziju koja se u Trajalovoj fabrici dogodila pre više od 20 godina i nadali su se da je u međuvremenu nešto po tom pitanju učinjeno.

Veličina štete se još utvrđuje. Nadležne institucije obavile su merenje zagađenja vazduha. Prema rečima doktorke Vesne Marić iz Zavoda za javno zdravlje, koncentracija azotnih oksida ne prelazi granice dozvoljenog i zdravlje građana Krusevca nije ugroženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: