Obilaznica na vreme

Radovi na obilaznici oko Beograda teku po planu i Vlada Srbije obezbediće sredstva za njihov završetak, kaže premijer Mirko Cvetković.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.08.2008.

00:32

Default images

Obilaznica se nalazi na Koridoru 10. Radovi na obilaznici od Ostružnice do Orlovače biće završeni 1. oktobra, a puštanje u saobraćaj te deonice smanjiće gužve u centru Beograda i omogućiti početak radova na rekonstrukciji mosta Gazela, rekao je Mrkonjić.

Premijer je sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem i ministarkom za Nacionalni investicioni plan (NIP) Vericom Kalanović prisustvovao podizanju najvećeg nosača na mostu koji je ikada montiran u Srbiji.

Uz prisustvo premijera i ministara, Mostogradnja Beograd montirala je najveći nosač, težak 130 tona i dugačak čak 45 metara. To je značajan pomak u izgradnji obilaznice od Ostružničkog mosta do Orlovače i jedan od garanta da će radovi biti završeni na vreme.

Premijer Cvetković rekao je da je zadovoljan kako napreduju radovi i da je Vlada angažovana na obezbeđenju finansijskih sredstava.

Premijer Cvetković nije želeo da prejudicira ishod pregovora sa Alpinom oko izgradnje autoputa Horgoš-Požega, uz obrazloženje da ne može da govori o pregovorima koji su u toku.

Ni ministar Milutin Mrkonjić, iako je ranije najavio da će Republika Srbija graditi autoput, nije želeo da precizira ništa u vezi sa autoputem.

Radovi na ostalih 13 kilometara obilaznice od Orlovače do Bubanj potoka počeće kada Vlada obezbedi sredstva, a prema rečima premijera Cvetkovića, pored sopstvenih izvora država će morati da podigne i kredit.
Obilazak radova (Fonet)
Cvetković je rekao da je za završetak radova na Koridoru 10, uključujući i beogradsku obilaznicu, potrebno oko dve milijarde evra.

Prema njegovim rečima, za završetak Koridora 10 do 2011. godine potrebno je oko 1,3 milijarde evra za deonice do makedonske i bugarske granice, za autoput od Subotice do Novog Sada potrebno je od 150 do 200 miliona evra, a preostali novac je za beogradsku obilaznicu.

"Izgradnja Koridora 10 je u centru angažovanja Vlade pošto je putna infrastruktura ono što nedostaje Srbiji, a nužna je i za priliv stranih investicija i podizanje atraktivnosti zemlje", naveo je Cvetković.

Premijer je uputio apel poslanicima Skupštine Srbije da prekinu opstrukciju rada i pomognu da se ratifikacije ugovora o već odobrenim kreditima za infrastrukturne projekte što pre obave.

Pomoćnik generalnog direktora Puteva Srbije Slavoljub Tubić izjavio je da je postignut dogovor s kompanijom Štrabag da 1. septembra počne radove na avalskom kružnom putu, koji će omogućiti da vozila sa obilaznice nastave do naplatne rampe Bubanj potok, na autoputu Beograd-Niš.

Za put Horgoš-Novi Sad 250 miliona evra

Blic piše da je već sada sve spremno za početak radova na autoputu Horgoš-Novi Sad.

Predviđeno je da radovi na deonici leve trake do Novog Sada, kako saznaje Blic, budu okončani za 15 do 18 meseci, a u budžetu ima 250 miliona evra, koliko staje izgradnja te deonice autoputa.

List navodi, međutim, da se čeka rasplet tajnih pregovora o raskidu koncesionog ugovora između Vlade Srbije i austrijskog konzorcijuma "Alpina-Por". Navodi se da je samo pitanje dana kada će biti potpisan sporazumni raskid ugovora.

"Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić neće davati izjave o sporazumnom raskidu koncesionog ugovora dok ne budemo imali konačan sporazum", rekao je za Blic Dinkićev savetnik Nikola Papak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: