Još četiri dana za besplatne akcije

Građani koji se nisu evidentirali za besplatne akcije imaju još četiri dana za to; do sada je prijavljeno pet miliona ljudi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2008.

10:18

Default images

Rok za upis akcija javnih preduzeća zvanično se završava 31. jula, a prvi novac po tom osnovu trebalo bi da bude položen na račune do kraja godine. Bilo je predviđeno i da prvo budu podeljene akcije kompanije "Jat“, ali će, zbog izmenjenog koncepta privatizacije, i građanima i bivšim zaposlenima nakon prodaje umesto akcija biti uplaćen novac.

Među prijavljenima su zaposleni i penzioneri javnih preduzeća čije će akcije biti podeljene, 30.000 građana koji su se evidentirali u konzularnim predstavništvima širom sveta, ali i 4,6 miliona državljana Srbije koji su se prijavili na šalterima pošte.

"Važno je reći zbog javnosti Srbije da akcija upisa prava na besplatne akcije traje do 31. jula i da je, naravno, poslednje nedelje povećano interesovanje jer svi oni koji su bili i sprečeni ili su čekali poslednje dane da to pravo ostvare sada su na šalterima pošte“, kaže generalni direktor Pošte Srbije Goran Ćirić.

Oni koji su među prvima prijavili besplatne akcije, na kućnu adresu već su dobili potvrde o pravu, odnosno zaključke o odbacivanju prijave ukoliko nisu ispunjeni svi zakonski uslovi.

Svi kojima pravo na besplatne akcije bude potvrđeno, prvi novac mogu da očekuju već krajem godine jer Akcijski fond ima toliko vremena da proda tzv. manjinske pakete u privatizovanim preduzećima.

"Do sada, mislim da je prodato oko sedam manjinskih paketa, ali ima još uvek veliki broj, tako da se finansijski deo polako puni i taj novac će biti distribuiran građanima čim se zaokruži prodaja i čim vidimo kojom sumom raspolažemo“, kaže Boris Majstorović iz Agencije za privatizaciju. Besplatne akcije ili novac od prodaje preduzeća "Jat“, "Telekom“, "Galenika“, "EPS", "NIS" i aerodrom "Nikola Tesla" građanima neće biti podeljene dok se ne završi privatizacija, što može potrajati i narednih nekoliko godina.

U međuvremenu, pojavili su se ljudi koji građanima nude otkup potvrda o pravu besplatnih akcija za oko 700 evra.

"Moj savet je da nijednog momenta ne razmatraju takvu situaciju iz prostog razloga što su zakonom predviđene kazne i za lice koje vrši posredovanje", kaže Boris Majstorović.

"I to je okarakterisano kao krivično delo, gde je propisana novčana kazna od milion do tri miliona dinara ili kazna zatvora do tri godine za lice koje vrši posredovanje. Pored toga, propisana je kazna i za lice koje potpisuje ugovor i ustupa svoju potvrdu, odnosno pravo u iznosu do 5.000 do 50.000 dinara“, rekao je Majstorović.

U Agenciji za privatizaciji kažu i da se, uprkos upozorenjima, oko 50.000 građana više od jednom evidentiralo za besplatne akcije. Protiv njih će biti pokrenuti prekršajni postupaci, a predviđena kazna za taj prekršaj je do 10.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: