Četvrtak, 17.07.2008.

14:12

SM: U Beogradu bi pobedio ZES

Da su izbori u Beogradu održani 15. jula vlast bi mogli da formiraju ZES i LDP, pokazuje istraživanje Stratedžik marketinga (SM).

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"U parlement bi ušli koalicija Za evropski Beograd, koja bi osvojila 44 odsto glasova opredeljenih birača, odnosno onih koji bi glasali, SRS 37 odsto, DSS-NS osam odsto i LDP sedam odsto. Koalicija SPS-PUPS ne bi osvojila dovoljno glasova da se kvalifikuje u gradsku skupštinu", izjavio je agenciji Beta direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević.

Prema njegovim rečima, to što dva meseca posle izbora Beograd još nije dobio gradonačelnika i novu gradsku vlast utiče na političku mapu Beograda.

Sa 44 odsto osvojenih glasova opredeljenih birača, Koalicija ZES bi sada osvojila 50 mandata ili pet više, radikali 42 mandata, odnosno dva više, koalicija DSS-NS deset, odnosno dva manje, i LDP osam, odnosno jedan mandat više nego na izborima 11. maja.

"Pojedinačno gledano, DS i SRS su izjednačeni, sa po 37 odsto Beograđana koji bi glasali za njih, dok su na trećem i četvrtom mestu LDP i DSS, takođe izjednačeni, sa po sedam odsto podrške Beograđana. Slede G17 sa četiri odsto i SPS dva odsto", kazao je Bogosavljević.

Kao posebnu zanimljivost on ističe da se PUPS retko pominje kao stranka za koju bi se glasalo, pri čemu je istovremeno rejting SPS-a značajno manji od rejtinga koalicije SPS-PUPS.

"Takođe, upadljivo je smanjen broj Beograđana koji bi bili spremni da izađu na izbore, a donekle je smanjen i broj onih koji su sigurni za koga bi glasali", objasio je Bogosavljević.

Najveću spremnost da izađu na ponovne izbore pokazuju simpatizeri radikala pa čak 73 odsto kaže da će sigurno glasati i 18 odsto da će najverovatnije glasati, a najmanju simpatizeri koalicije DSS-NS, kojih ih je sigurno da bi glasalo jedva nešto više od polovine.

S druge strane, simpatizeri LDP-a, SRS-a i ZES-a pokazuju najmanje kolebanja u pogledu izbora stranke za koju bi glasali (96 odsto simpatizera LDP-a i SRS-a i 95 odsto simpatizera ZES-a je sigurno u svoj izbor i ne bi promenilo stranku za koju bi glasalo).

Istraživanje Stratežik marketinga sprovedeno je 15. jula telefonskom anketom, na uzorku 850 punoletnih građana sa teritorije 17 gradskih opština Beograda. Uzorak je slučajan i reprezentativan, sa marginalnom greškom uzorka od 3,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

14 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: