Tribunal oslobodio Boškovskog

Haški tribunal oslobodio je bivšeg makedonskog ministra policije Ljubeta Boškovskog odgovornosti za zločine u selu Ljuboten 2001.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

17:06

Default images

Za zločin nad albanskim civilima u leto 2001. Tribunal je policajca Johana Tarčulovskog proglasio krivim i osudio na 12 godina zatvora. Tribunal je zaključio da Boškovski nije kriv, a da je Tarčulovski kriv za ubistvo tri civila, bezobzirno uništavanje naselja i okrutni tretman pritvorenih albanskih meštana tokom i posle napada policije na selo Ljuboten kod Skoplja 12. avgusta 2001.

Boškovskog, koji je prema optužnici snosio komandnu odgovornost što nije sproveo istragu i kaznio počinioce zločina, sudsko veće predsedavajućeg Kevina Parkera je oslobodilo krivice, zaključivši da je policija pravosudnim organima podnela izveštaje o događajima u Ljubotenu, uključujući i ubistva, ali da oni nisu otvorili istragu, premda su na to bili obavezni.

"Stoga, nije dokazan navod optužnice da Boškovski nije preduzeo razumne mere da sprovede istragu i kazni počinioce", rekao je sudija Parker.

Proglašavajući krivim Tarčulovskog, sudija Parker je rekao da je dokazano da je on, premda "relativno niskog ranga", planirao i predvodio "osvetnički" napad makedonske policije na Ljuboten tokom kojeg su ubijena tri nenaoružana albanska civila, a 10 muškaraca je teško prebijeno i zlostavljano na druge načine, dok su mnoge albanske kuće namerno spaljene.

Prethodno su osmorica makedonskih vojnika stradala od mine u okolini Ljubotena, koji su vlasti smatrale uporištem albanskih pobunjenika, napomenuo je sudija.

Sudija Parker je naznačio da je veće kao olakšavajuću okolnost uzelo u obzir da je, individualno krivično odgovoran za zločine, "Tarčulovski postupao po naređenju", iako na osnovu dokaza sa suđenja nije bilo moguće utvrditi ko mu je to naređenje izdao.

Prema presudi, svi ubijeni i zlostavljani albanski muškarci u Ljubotenu bili su civili i nisu imali veze sa Albanskom nacionalnom oslobodilačkom armijom.

Sudije su Tarčulovskog oslobodile odgovornost za smrt još tri Albanca, za koje nije bilo moguće utvrditi da li ih je ubila makedonska policija ili vojska, a postojala je mogućnost i da su oni bili borci.

Donoseći presudu, sudsko veće u obzir nije uzelo navode optužnice o zlostavljanju civila iz Ljubotena u policijskim stanicama, sudu i bolnici u Skoplju, ocenjujući da su to činile druge policijske jedinice.

Tužioci su u maju, na kraju suđenja, zatražili da Boškovski bude kažnjen sa 15 godina zatvora, a da Tarčulovskom bude izrečena zatvorska kazna od 12 godina.

Suđenje je počelo u aprilu 2007, a završeno je u maju ove godine.

Boškovski je uhapšen u Hrvatskoj, krajem avgusta 2004, a Tarčulovski je 16. marta 2005. u Hag prebačen iz Makedonije. Obojica su u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavila da nisu krivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: