Novi zakon EU o imigrantima

Evropski parlament usvojio je danas novi zakon o pritvoru i deportaciji ilegalnih imigranata kojim se dužina pritvora za njih ograničava na šest meseci.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

15:43

Default images

Ipak, u specijalnim slučajevima predviđa se mogućnost produženja za još 12 meseci. Za zakon je glasalo 369 evropskih poslanika, dok su 197 bila protiv, i on će važiti u svim zemljama-članicama Evropske unije, a rok za njegovu primenu je dve godine, javio je DPA.

Ovim zakonskim aktom su precizno definisana i pravila za deportaciju ilegalnih migranata u zemlju porekla i uslovi pod kojima nevladine organizacije mogu da imaju pristup centrima za pritvor u EU.

Prema novom zakonu oni koji budu deportovani neće moći ponovo da uđu ni u jednu od zemalja EU sledećih pet godina. Ovo se ne odnosi na one koje traže politički azil.

Grupe za zaštitu građanskih i ljudskih prava kritikuju novi zakon, pre svega zbog mogućnosti da ilegalni imigranti budu u pritvoru godinu i po dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: