Bezbednosne garancije na Evroviziji

Nakon najava da bi gej populacija mogla biti napadnuta tokom održavanja Evrovizije, organizatori kažu da su dobili garancije za bezbednost svih obožavalaca.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2008.

14:07

Default images

Nakon izjava predstavnika klerofašističke organizacije Obraz u beogradskim medijima da "kao ni 2001, neće dozvoliti promociju nakaznih i izopačenih vrednosti na ulicama Beograda", izvršni supervizor Pesme Evrovizije Svante Stokelius rekao je da je njemu "predsednik Srbije garantovao bezbednost delegacijama, medijima i obožavaocima", i da to važi za sve.

Kako je saopštila domaća organizacija za prava gej i lezbijske populacije Gej-strejt alijansa, Asocijacija evropskih prajd organizacija (EPOA) obratila se Evropskoj uniji emitera (EBU), koja nadgleda organizaciju takmičenja, upozorivši da je "stanje ljudskih prava uopšte, a posebno lezbijki, gejeva, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT) loše".

EPOA je navela i da se prilikom pokušaja organizacije prve gej parade u Beogradu 2001. godine dogodilo nasilje.

Predsednik Obraza Mladen Obradović 10. aprila rekao je u izjavi za beogradsku štampu da je ponosan na prebijanje učesnika parade 2001. godine.

"Da, naravno da mi je drago zbog toga što smo učestvovali u odbrani duhovnog zdravlja srpskog naroda i ponosan sam na to", izjavio je on za Gazetu.

"Nećemo dozvoliti bilo kakav vid bilo kakve pederske parade, nek po svojim kućama rade šta hoće, ali po ulicama srpskog Beograda to neće moći da prođe", rekao je on.

"Reč je o najnormalnijem odgovoru svih Srba i Srpkinja koji su zabrinuti za zdravlje svog naroda, i sami znate u kakvom je stanju naše društvo", rekao je Obradović.

Organizacija EPOA takođe zahteva od EBU da, ako ne može da obezbedi garancije za sve koji žele da dođu, izda zvanično upozorenje LGBT ljudima da ne putuju u Beograd.

Svante Stokelius iz EBU je odgovorio da "EBU ne deli naše fanove na osnovu njihove religije, rase, seksualne orijentacije ili po drugoj osnovi".
On je dodao da ima garancije "za bezbednost delegacija, medija i fanova koje je dao predsednik Srbije i ona uključuje sve".

Organizatori Pesme Evrovizije u Beogradu naveli su prethodno da će preduzeti neophodne mere bezbednosti za sve koji dođu u Beograd zbog te muzičke manifestacije.

Organizacija Gej-strejt alijansa navodi da je dobila uveravanja iz organizacionog odbora Pesme Evrovizije Beograd 2008. da će biti organizovan i sastanak o tome na koji način će biti obezbeđeni svi gosti, kao i LGBT populacija, tokom manifestacije.

Skupština Vojvodine usvojila je 20. decembra 2005. zaključak kojim se od Vlade Srbije traži hitna zabrana svih neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa i organizacija na teritoriji Srbije, a među njima je kao klerofašistička označena organizacija "Otačastveni pokret Obraz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: