Vlada o povećanju plata

Vlada Srbije sutra bi trebalo da usvoji predlog kojim bi se odobrila jednokratna novčana pomoć i povećanje zarada od 3 do 5 odsto za zaposlene koji plate primaju iz budžeta.

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2008.

15:34

Default images

Inicijativa za to potekla je sa sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića sa predstavnicima sindikata i za cilj ima ublažavanje socijalnih posledica povećanja cene prehrambenih proizvoda i energenata. Zaposleni u prosveti i zdravstvu dobiće jednokratnu pomoć od 3.000 dinara i povećanje zarada od pet odsto, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Krajem aprila će, recimo, spremačica koja radi u bolnici i koja radi 20 godina - ona je oktobra 2000. dobila platu za avgust i ona je iznosila 20 evra, ovog meseca dobiće 170 evra. Lekar koji operiše srce ili mozak, supspecijalista, oktobra 2000. dobio je platu za avgust i ona je tada iznosila 78 evra, u aprilu 2008. on će dobiti 800 evra", naveo je Milosavljević.

Zaposleni u državnoj upravi, teritorijalnoj autonomiji i lokalnoj samoupravi dobiće jednokratnu pomoć od 5.000 dinara i povećanje zarada od tri odsto. Zaposleni u oblasti kulture u aprilu će dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, najavljuje ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

"Želim da najavim da će na sutrašnjoj sednici vlade biti usvojena i uredba kojom se povećavaju koeficijenti plata zaposlenima u lokalnoj upravi i teritorijalnoj autonomiji za 6,6 odsto i osnovica za dva odsto. Nadam se da će ove predložene mere dati očekivane efekte imajući u vidu izvesni cenovni udar na standard naših građana koji se desio u prvom kvartalu ove godine", rekao je Marković.

"Mi, inače, baratamo sa cifrom za ovu godinu po pitanju infacije do nekih 10 odsto, što je dosta visoko. Zemlje u okruženju isto imaju probleme, sama EU ima duplo veću inflaciju, ima četiri odsto u odnosu na dva, što je cilj evropske centralne banke. To je jedan globalni problem i mi se nadamo, pratimo dešavanja u poljoprivredi, da će biti dobar rod i da će to uticati na smirivanje cena. Što se tiče nafte, tu ne možemo da utičemo i nemamo nikakve procene", kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Guzijan.

Povećanje plata i jednokratnu pomoć dobiće oko 180 hiljada zaposlenih. U Ministarstvu finansija ističu da će za to biti izdvojeno 500 miliona dinara i da to neće uticati na stabilnost budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: