"Pregovori mogući ali ne o statusu"

Između Beograda i Prištine mogući su pregovori o normalizaciji međusobnih odnosa, ali ne i o statusu, izjavio je Karl Bilt.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2008.

07:51

Default images

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt je u intervjuu za današnje Večernje novosti rekao da je potrebno da UNMIK nastavi da obavlja svoju ulogu na Kosovu i u narednom periodu, ali u limitiranom kapacitetu, i ne samo na severu Pokrajine.

"Evropska unija smatra da već ima pravni legitimitet za slanje misije na Kosovo jer da nije tako, ne bismo doneli odluku da je uputimo. Naša misija se bazira na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN", odgovorio je Bilt na pitanje novinara kako će biti obezbeđen legitimitet misije EU na Kosovu. Prema njegovim rečima, pitanje severa Kosova će se rešavati "polako, strpljivo i mudro, bez postavljanja rokova".

"Mora se pričati otvoreno o tome, ali i o stanju u srpskim enklavama, koje je zabrinjavajuće, a o njima se malo priča. Podsetio bih da su i oni takođe i državljani Srbije, s obzirom na to da imaju pravo na dvojno državljanstvo", naveo je šef diplomatije Švedske.

On je istakao da će u jednom trenutku Beograd i Priština morati da se vrate za pregovarački sto, ali da to neće promeniti status Kosova "jer je ono već priznato od većine zemalja EU, i to je ono što se računa, što je presudno, jer je Kosovo evropsko pitanje, ono je u našem unutrašnjem dvorištu, nije u Africi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: