Blic: Dogovor DSS-SRS o novoj vladi

Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić načelno se dogovorili da prave postizbornu koaliciju radi formiranja vlade, piše Blic.

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2008.

07:15

Default images

Prema saznanjima Blica, Vojislav Koštunica je odlučio da objavi pad Vlade i najavi izbore tek pošto je Tomislav Nikolić izrazio spremnost da posle izbora formira vladajuću koaliciju sa narodnjačkim blokom. Zamenik predsednika radikala odbio je pre toga ponudu lidera Demokratske stranke Srbije da SRS pruži podršku manjinskoj vladi.

Koštunica i Nikolić razgovarali su u prošli četvrtak i petak, a premijer je u subotu objavio da sadašnja vlada ne može da funkcioniše.

Kako piše Blic, najdirektniji je lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji kaže da bi bilo besmisleno da se vlada formira sa istim snagama kao do sada.

U izjavi za B92, Tomislav Nikolić je negirao da se sa Koštunicom dogovarao o formiranju vlade posle izbora.

"Niti sam se čuo, niti sam se video sa njim. Jedino je bio taj kratki razgovor pred konferenciju za štampu, gde je rekao šta će da uradi, i ništa više", kaže Nikolić.

"A i zašto bismo, kada znamo da ćemo pobediti sami. Dok se ne završe izbori, nema razloga da razmišljamo o koalicijama", kaže lider radikala za B92.

Lončar kritikuje najavu koalicije DS-G17 plus-LSV

Zoran Lonèar (FoNet)
Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar izjavio je juče da najava zajedničke liste stranaka koje vode Boris Tadić, Nenad Čanak i Mlađan Dinkić potvrđuje ispravnost odluke premijera Vojislava Koštunice da raspusti Vladu.

"Nenad Čanak otvoreno saopštava da veruje svojim očima da je Kosovo i Metohija nezavisno, a Mlađan Dinkić neprestano ponavlja da treba da se odreknemo kosovskog duga, što drugim rečima znači da treba da se odreknemo Kosova", rekao je Lončar.

Zaokret u politici DS-a, prema Lončarevom mišljenju, verovatno će pratiti ogromna propaganda o tome kako zemlji preti samoizolacija, zbog čega će se izazivati strah kod građana.

"Propaganda o samoizolaciji je najobičnija podvala i obmanjivanje građana Srbije. Koja bi to zemlja na svetu izabrala samoizolaciju i zašto bi baš Srbija bila prva koja bi to uradila", zapitao se Lončar.

Marković: Patriotizam se ne sipa u traktore

Dragan Markoviæ Palma (Beta, arhiva)
Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je za današnji novosadski Dnevnik da nije iznenađen odlukom dosadašnjih koalicionih partnera iz Demokratske stranke Srbije da za predstojeće izbore ne pregovaraju o koaliciji sa njegovom partijom.

"Želim im sve najbolje, ali koalicija u kojoj će JS nastupiti na predstojećim izborima mnogo će pragmatičnije razmišljati o Srbiji. Uostalom, još pre desetak dana jasno sam rekao da mi se ne sviđaju neke stvari koje rade premijer i Vlada Srbije. Jednostavno, ne mogu se problemi naše države rešavati isključivo emocijama", rekao je on.

Marković je kazao da na predstojećim vanrednimm parlamentarnim izborima šansu treba da dobiju novi ljudi.

"Nije korektno da kažem da su neki političari potrošeni, ali je činjenica da su nam obećavali da će da sačuvaju zajednicu s Crnom Gorom, pa ništa, pa da će da sačuvaju Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, pa smo tu gde smo", naveo je Marković.

Dodao je da takvi političari nikada neće biti veće patriote od njega.

"A ipak mi svakog dana, kada ustanem, pričaju o Kosmetu. Ali ujutru, nakon što se umiješ, treba nešto i da jedeš, pa da platiš struju, telefon, vodu, gas... Evo, ide prolećna setva. I niko ne pominje seljaka. Hoće li on sipati patriotizam u traktor da bi zasejao njivu", upitao je Marković.

On se usprotivio odluci o povlačenju ambasadora iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Za Kosovo moramo da se borimo diplomatskim putem. Ali, kako to da radimo ako smo povukli ambasadore iz država koje su priznale nezavisnost Pokrajine? Pa ko će sad da razgovara sa Sarkozijem? Neće valjda kuvarica iz naše ambasade u Parizu", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija neće u Evropsku uniju, onda treba da se povuče i iz Ujedinjenih nacija, OEBS-a, Međunarodnog monetarnog fonda.

"Hajde da naši sportisti ne odu na Olimpijadu u Peking jer, avaj, tamo treba da izađu na megdan sportistima iz Australije, Nemačke, SAD... Gluposti. Sada ćemo mi u izbornoj kampanji da dokazujemo ko je veći a ko manji Srbin, a za to vreme će Albanci lobirati i nezavisnost Kosmeta će iz dana u dan priznavati sve više država", ocenio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: