Srbi zaustavili voz u Zvečanu

Železnice Srbije preuzele su od UNMIK-a oko 60 kilometara pruge na severu Kosova.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 03.03.2008.

11:41

Default images

U ime Vlade Srbije to je uradio savetnik premijera, ujedno i predsednik Upravnog odbora Železnica Srbije Branislav Ristivojević i to posle 9 godina, ali i samo dve nedelje nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Srbi zaposleni u kosovskoj železnici zaustavili su jutros u 8.40 u stanici Zvečan putnički voz na relaciji Kosovo Polje - Lešak.

Srbima na Kosovu, tačnije njihovom sveštenstvu i monaštvu, stigla je i naredba da ne komuniciraju sa predstavnicima kosovskih institucija, kao ni sa misijom Evropske unije.

O železničkim prugama i stanicama na severu Kosova od danas će brinuti Železnice Srbije.

Briga će se proširiti i na zaposlene, pa će tako 50 radnika srpske nacionalnosti od danas biti zaposleno u tom preduzeću.

Odluka je doneta i sprovedena u delo bez bilo kakve konsultacije sa UNMIK-železnicama, koje su poslednjih 9 godina brinule i o tom delu železničkog saobraćaja na Kosovu.

Branislav Ristivojević, savetnik premijera i predsednik Upravnog odbora Železnica Srbije, smatra da UNMIK nije dobro obavljao svoj posao.

“Građani su dobili kvalitetniji i bolji saobraćaj zato što preduzeće koje je do sada, bivše tzv. UNMIK železnice, predale su nadležnosti nekim takozvanim kosovskim železnicama, nisu bile u stanju da u potpunosti, po standardima koji mi ispunjavamo, obavljaju saobraćaj na ovom delu pruge", kazao je Ristivojević.

On objašnjava da će saobraćaj biti uspostavljen tek kada se utvrdi da su bezbednosni standardi ispunjeni.

"Kada utvrdimo da je pruga bezbedna po onim standardima koje Javno preduzeće Železnica Srbije, bez pogovora, ispunjavaju u svim drugim delovima Republike, tada će se uspostaviti i saobraćaj. Pri svemu tome, saobraćaj, kao što ste videli, iz južnog dela Kosovske Mitrovice, odnosno iz Kosovog Polja, normalno funkcioniše”, rekao je Ristivojević. Predstavnik radnika železnice Zoran Bogavac izjavio je da je današnja akcija uperena i ka tome da 460 železničara na Kosovu i Metohiji, koji ne rade od 1999. godine, dobiju svoja radna mesta, te da će i oko 50 radnika srpske nacionalnosti, koji su bili radno angažovani pri UNMIK železnici, biti prihvaćeni u Javnom preduzeću "Železnice Srbije".

"U perspektivi je da se uvedu drugi brzi vozovi na relaciji Kosovska Mitrovica-Beograd, tako da komunikacija Kosova i Metohije sa Srbijom bude mnogo bolja i brža nego do sada, tako da ćemo da poboljšamo ne samo putnički već i teretni saobraćaj", rekao je Bogavac.

On je rekao i da još uvek nije bilo kontakata sa predstavnicima UNMIK železnice.

"Imamo sporazum sa njima i pozivam ih da se dogovorimo oko prevoza jer je to u obostranom interesu", rekao je Bogavac.

Međunarodnim predstavnicima, kao ni kosovskim institucijama više nije zadovoljan ni vladika raško-prizrenski Artemije, koji je monaštvu i sveštenstvu te eparhije naredio da prekinu sve kontakte sa tim insitucijama.

Po toj odluci, monasi i sveštenici sa predstavnicima pomenutih institucija i zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo ne treba da razgovaraju, ne treba da ih primaju u posetu i ne treba da se odazivaju na njihove pozive bilo kojim povodom.

Sekretar raško-prizrenske eparhije otac Simeon kaže za B92 da u odluci stoji i da će u slučaju da ne poštuju odluke, sveštenici i monasi strogo biti kažnjeni.

“To je sve u duhu dosadašnjeg stava episkopa Artemija i to je jedini zdravi i jedini pozitivan odnos koji se može formirati u odnosu na novu misiju EU i na šiptarske institucije. Njegovo preosveštenstvo je ovu odluku doneo samosvojno i samovlasno i ispostavlja se da je ona u korelaciji sa stavom Vlade i to je ono što ohrabruje i što raduje”, objasnio je Simeon.

Trajković: Rešiti političkim sredstvima

Momèilo Trajkoviæ (FoNet, arhiva)
Inače, bojkot su prvi započeli policajci srpske nacionalnosti u Kosovskoj policijskoj službi, koji su zbog toga suspendovani.

Suspenzija važi do danas i ako se policajci ne vrate na svoja mesta, o njihovoj daljoj sudbini odlučiće Policijski inspektorat pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova.

Lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković ocenio je za B92 da ovakvi potezi mogu učiniti Srbe na Kosovu još nesigurnijim.

“Mene podseća ovo vreme na 1998. godinu. Srbi danas žive na trećini teritorije Kosova iako nas nije trećina u strukturi stanovništva. Praktično, ova država, nezavisna, koju su oni proglasili jednostrano, ne može da funkcioniše na trećini svoje teritorije, oni će morati da daju odgovor. Znate koja je razlika ovde, ovde je razlika to što je međunarodna zajednica tu i što ona treba da stvara uslove i ambijent da se političkim sredstvima to reši”, kazao je Trajković.

Razgovori o učešću srpskih policajaca u KPS danas su aktuelni samo u Štrpcu, gde, za sada, oni obavljaju redovne policijske dužnosti.

Po nekim nezvaničnim informacijama, policajci Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti neće predati danas oružje, a kako javlja KIM radio, postoje i tvrdnje da neko iz Srbije savetuje policajce da tako postupe jer bi, u suprotnom, Albanci odmah ušli i zauzeli stanicu.

"Ristivojević patriota u američkoj uniformi"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Èanak (FoNet, arhiva)
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak upitao je danas predsednika Upravnog odbora Železnica Srbije i savetnika premijera Branislava Ristivojevića zašto u javnosti nastupa kao srpski patriota, a pri tom nosi američku vojnu jaknu.

"Kakva je poruka u tome što Ristivojević drži govor o patrotizmu obučen u američku pilotsku jaknu, koja je službena uniforma američkih pilota, model 'avireks' G2", naveo je Čanak u saopštenju.

Čanak je naveo i da se Ristivojević u "američkoj pilotskoj uniformi" danas pojavio pred kamerama u Zvečanu.

Deseti dan protesta radnika pravosuđa

Opštinski tužilac u Kosovskoj Mitrovici Dragoslava Dobrić pročitala je jutros tokom protesta radnika pravosuđa u severnom delu tog grada optužnicu protiv predstavnika međunarodne zajednice i privremenih kosovskih institucija za više krivičnih dela.

Dobrićeva je ispred zgrade suda u Kosovskoj Mitrovici rekla da su radnici pravosudnih organa izloženi svakodnevnom ponižavanju i maltretiranju, da im je uskraćeno pravo na rad i uzurpirana zgrada suda, koja je vlasništvo kombinata "Trepča" i u kojoj više od 40 godina rade tužilaštva i sudovi Srbije.

"Moćnici ne haju za pravo i pravdu, grubo krše rezoluciju 1244 utemeljenu na međunarodnom pravu, pa studente prava širom sveta stavljaju pred dilemu da li postoji samo sila i novac ili postoji međunarodni javni poredak", navela je ona.

Danas, desetog dana protesta, podršku radnicima pravosuđa pružili su i predsednica Suda za prekršaje u Kosovskoj Mitrovici Vera Marinković i sudija iz Leposavića Tatjana Virijević.

Novo okupljanje pravosudnih radnika zakazano je za sutra u 7.30 kada će potvrditi da neće odustati od zahteva da se vrate na svoja radna mesta sa kojih su proterani avgusta 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: