Lajčak: BiH nije talac Kosova

Savet za primenu mira u Bosni i Hercegovini zaključio je u Briselu da Republika Srpska nema pravo na otcepljenje.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.02.2008.

11:14

Default images

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak rekao je, posle sastanka Saveta, da je zabrinut pozivima na secesiju u Federaciji, da Kosovo ima uticaja na atmosferu u regionu, ali je naveo i da Bosna i Hercegovina nije talac Kosova.

On je rekao da ne očekuje dalje proteste, kao i da veruje da će premijer Dodik sačuvati mir i stabilnost u Federaciji.

Ukoliko do destabilizacije zemlje ipak dođe, Lajčak je rekao da neće oklevati da koristi ovlašćenja kojima raspolaže iz Bona.

“Naravno da Kosovo ima uticaja - u najmanju ruku, na atmosferu u regionu. Ali, istovremeno, Bosna nije talac i Kosovo se ne sme koristiti kao izgovor za probleme Bosanaca. Sudbina Bosne je u rukama njenih predstavnika", izjavio je Lajčak.

"Ne želim da spekulišem o osećanjim srpkog naroda širom regiona, premijer Dodik je o tome naširoko govorio. On je, takođe, rekao da jeste pod pritiskom, ali i da su vlasti u mogućnosti da kontrolišu situaciju. Ja ne očekujem dalje proteste, koji bi mogli da destabilizuju zemlju. Ali ja sam, naravno, prihvato svoj mandat, ovlašćenja iz Bona jesu deo mog mandata i, ako bude pretnji stabilnosti, miru i poštovanju Dejtonskog sporazuma, neću oklevati da ih koristim”, zaključio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Ren podržao evropsku budućnost BiH

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je sinoć u Briselu da u potpunosti podržava evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Ren je, u razgovoru sa državnim rukovodstvom i partijskim liderima BiH, rekao da od političara očekuje da ispune obećanje dato u decembru prošle godine u Sarajevu, o sprovođenju svih neophodnih reformi i usvajanje zakona, što je preduslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On se sa zvaničnicima BiH sastao posle razgovora sa političkim direktorima Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira.

Na sastanku su bili članovi Predsedništva BiH Željko Komšić, Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović, i predsedavajući Savetu ministara Nikola Špirić.

Prisustvovali su i lideri stranaka parlamentarne većine Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ BiH), Mladen Ivanić (PDP), Božo Ljubić (HDZ 1990) i Adil Osmanović, koji predstavlja Stranku demokratske akcije umesto predsednika Sulejmana Tihića, koji se nalazi na lečenju u Ljubljani.

Na dnevnom redu sastanka bila je aktuelna politička situacija u BiH i naredni koraci koje treba preduzeti radi potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Ostaje i visoki predstavnik

Visoki predstavnik i dalje ostaje u Bosni i Hercegovini, sa svim ovlašćenjima kao i dosad, odlučio je na dvodnevnom sastanku u Briselu Upravni odbor Saveta za implementaciju mira u BiH.

Umesto preciziranja roka za povlačenje kancelarije visokog predstavnika, definisani su ciljevi koje je potrebno ispuniti.

Oni su, međutim, takvi da OHR, u političkom ambijentu kakav vlada u zemlji, može ostati još decenijama.

Reforma ustava, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Briselom, vladavina prava, rešavanje državne i vojne imovine, bili bi krupan zalogaj i za mnogo uređeniju državu nego štio je to Bosna i Hercegovina.

Ipak, politički direktori Saveta doneli su odluku, čvrsto verujući da će misija OHR-a biti ispunjena u dogledno vreme, potvrdio je visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Tokom briselskog susreta, u opciji je bila i mogućnost ostanka visokog predstavnika, ali bez bonskih ovlšćenja.

To bi, na neki način, bio ustupak Republici Srpskoj, čiji politički lideri ultimativno traže odlazak ovog predstavnika međunarodne zajednice.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da bi takva fiktivna uloga visokog predstavnika bila pogubna ne samo za reformske procese, nego i i za političku budućnost zemlje.

Nastojanja stranaka iz Republike Srspke da, praktično, razvlaste visokog predstavnika i učine ga figurom bez ingerencija, savet, ovog puta, nije podržao.

Uprkos tome što će OHR i dalje imati na raspolaganju bonska ovlašćenja, kojima može da poništi svaku odluku i iz političkog života ukloni sva lica za koja oceni da opstruišu srovođenje Dejtonskog sporazuma, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, u već prepoznatljivom maniru, poručuje kako su ta vremena uglavnom prošla.

Republika Srpska, kako kaže, ima kapacitete da se odupre ovakvim merama.

Bez obzira na samouverenost premijera, činjenica je da je Republika Srpska poražena u nastojanju da zauvek udalji OHR i da sebi, kako tvrde bošnjački politički predstavnici, otvori put za destruktivne, pa i secesionističke korake.

Još jedan zaključak sastanka značajno je pogodio političke snage u Republici Srpskoj.

Politički direktori Veća osudili su delove Rezolucije Narodne Skupštine Republike Srpske, donešene nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, i poručili kako nijedan deo Bosne i Hercegovine ne može ni pomišljati na otcepljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: